Mennyibe kerül egy gombóc fagyi Európában? És itthon?

Szerző: | 2025. június. 7. | Kikapcs

Nyáron nincs jobb, mint egy hideg gombóc fagyi a strandon, igaz? De vajon mennyit fizetünk érte itthon, és mi a helyzet Európa kedvenc üdülőhelyein?

A legfrissebb adatok szerint 2024-ben egy gombóc fagyi ára átlagosan  2,39 euró Európában,  Magyarországon valamivel olcsóbb 1,22 euró! Ez különösen jó hír, ha a Balatonnál vagy egy hazai fürdővárosban nyaralsz.

A toplistát a norvég fjordok vezetik – ott akár 5,41 eurót is elkérhetnek egyetlen gombócért. A legolcsóbb hely? A török riviérán, itt akár 55 centért is fagyizhatsz.

Ha a Balatont nézzük, ott az árak még mindig barátságosak: 1,22 euróba kerül 1 gombóc, vagyis kb. 480–500 forint. Ehhez képest egy svájci nyaralásnál akár háromszoros árral is számolhatsz.

És mit kérünk a tölcsérbe?

A klasszikusok – vanília, csoki, eper – örök kedvencek, de a fagyizók ma már igazi ízkalandokat is kínálnak. Nézzünk pár igazán furcsa fagyit, amit nem biztos, hogy azonnal megkóstolnál:

  • Bazsalikomos málna
  • Kecskesajtos körte
  • Chilis étcsokoládé
  • Uborka-tonik
  • Fekete szezám
  • Tintahalas (igen, tengeri!)
  • Füstölt sajtos
  • Kávés bacon

Egyre több helyen találkozhatsz vegán, cukormentes vagy különleges diétákhoz igazított fagylaltokkal is . Szóval mindenki megtalálhatja a saját nyári kedvencét.

Tudtad, hogy a fagylalt már az ókorban is létezett?

Már az ókori Kínában is hűsítettek ízesített jegekkel, de a mai értelemben vett fagylalt Itáliában, különösen Szicília és Firenze környékén született meg a reneszánsz idején. Az olasz gelato fagyi krémesebb, kevesebb levegőt tartalmaz és intenzívebb ízű, mint az északi változatok – nem véletlen, hogy ma is hivatkozási alapnak számít.

A magyar fagyi világszinten is tarol

Ha már a fagyiról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül Fazekas Ádám sikere mellett sem, aki hazánk egyik legismertebb fagylaltmestere. A Gelato Festival World Ranking listáján a dobogó tetejére került, ezzel is bizonyítva: a magyar fagylalt nemcsak finom, hanem világszínvonalú is, és a te tölcséredbe is kerülhet belőle.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet egy magyar cukrászból nemzetközi fagylaltmester?

Olvasd el a történetét!

Fazekas Ádám a világ legjobb fagylaltkészítő mestere 2024-ben!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Így tanultok Ti!

Kövess minket