Különleges ízek az év fagylaltja versenyen

Szerző: | 2023. július. 11. | Kikapcs

jegesmedve a tengerparton, napágyon, fagyival a kezében

Az idén 25 éves év fagylaltja versenyt 2019-hez hasonlóan ismét fesztivál jelleggel rendezte meg a Magyar Cukrász Ipartestület. A csokoládé világnapján életre hívott rendezvény a Komáromi Városmarketing és Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft együttműködésében valósult meg, ahol több különleges ízvilágú fagylalttal is neveztek a szakemberek. Az év fagylaltja versenyt egy balatoni cukrász nyerte, sütőtökös mandula, dió variációkkal fagyi alkotásával.

Rekordszámú nevezés érkezett az idei év fagylaltja versenyre

Az öt kategóriában meghirdetett év fagylaltja versenyre több, mint 80 nevezés érkezett, amely az elmúlt évekhez képest rekordnak számít. Az év fagylaltja nagydíjáért versenyző cukrászok a résztvevők előtt készítették különleges fagylalt alkotásaikat. Így a fagylaltkészítés rejtelmeibe a jelenlévők is bepillantást nyerhettek. 

A szakemberek képzelete szabadon szárnyalhatott, kötelező ízt nem írt elő a verseny szervezője. Az Ipartestület egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumot alakított ki a helyszínen, ahol több professzionális fagyasztógépen folyt a verseny egész nap. 

A képen 3 fagyi látható.
81 fagylalt közül választották ki az év fagylaltja verseny győztesét. (Fotó: 123rf)

Az aranyérmes édesség a balatonmáriafürdői Florida fagyizó cukrászának Somodi Jánosnak a kreációja. A családi vállalkozás keretében működő fagyizó cukrászának nem ez volt az első versenye. Korábban többször is nyertek a Balaton fagylatja versenyen, de országos megmérettetésen először szerepeltek eredményesen.

Rengeteg munkára, alázatra és többszöri próbálkozásra van szükség egy ilyen nagyszabású verseny megnyeréséhez – mondta Somodi János, aki szakmájában szeret kísérletezgetni: folyamatosan új technikák alkalmazásán, új ízkombinációkon töri a fejét. A 15 éve fagyikészítéssel foglalkozó szakember fontosnak tartja az önképzést is, ezért tréningeken fejleszti tudását.

nyilatkozta a verseny kihirdetését követően a tehetséges cukrász.

Az ezüstérem a nagykanizsai Da Crema fagyizóban dolgozó Wilheim Dávid kávés csokoládéjának, míg a bronzérem a balatongyöröki Promenád kávéház munkatársa által készített „bana-nut” fantázianevű fagyinak jutott.    

Csokoládé kategóriában is lehetett nevezni

Az Ipartestület idén „mentes” kategóriát, valamint a csokoládé világnapja alkalmából külön „csokoládé” kategóriát is indított, ezek aranyérmét a székesfehérvári Krém cukrászda munkatársai, Kovács Roland és Végh József szerezték meg. A díjnyertes fagyik a mandulakert és a sós karamellás körte elnevezést kapták.

Ebben az évben a cukrász szakemberek mellett, az alapanyaggyártók, forgalmazók versenyére is sor került, valamint különdíjakat is kiosztottak. A bemutatókon igazi különlegességekkel is megismerhettek a rendezvény látogatói.

Az ínyencek megkóstolhatták a túrós csusza fagylalt szalonnával ízkombinációt és a sajtos-tejfölös lángos fagylaltot is. De bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt Európa-bajnokság magyar csapatának bronzérmes alkotása is a mogyoró, tonkabab, feketeribizli fagylalt is.

A képen egy fagylaltos pult látható.
A fagylalt előállítása, folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket ezért csak az ipari forradalom idején kezdődött széleskörben elterjedni. (Fotó:123rf)

Az év fagylaltja verseny célja a kézműves édesség népszerűsítése

A hűsítő édességek kóstolgatása mellett a látogatók a fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és edukatív bemutatókon is részt vehettek. A szakmai kiállítás mellett zenei és kulturális programok gazdagították az év fagylaltja verseny rendezvényét. 

Forrás: youtube.com

 Ha szeretnél többet megtudni a cukrász szakmáról látogass el az IKK honlapjára.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.