Mezőgazdasági technikusként részt vehetsz a legújabb technológiák bevezetésében és alkalmazásában

Szerző: | 2024. január. 23. | Mi leszek?

A képen a drónt irányító mezőgazdasági technikus látható.

Vonz a mezőgazdaság, szívesen vállalnál vezetői feladatokat, nyitott vagy a folyamatos tanulásra és az új technológiák elsajátítására? Ismerkedj meg a mezőgazdasági technikus szakmával!

A mezőgazdasági technikus feladatai

A mezőgazdasági technikus a munkáját a növénytermesztési, az állattenyésztési és az azokhoz kapcsolódó műszaki és gazdálkodási területeken végzi. Közreműködik a mezőgazdasági termelést végző kis- és középüzemek munkájában, a termék-előállítás folyamatában és a feldolgozásban, valamint az értékesítésben is. Ezenfelül, ha szükséges, munkacsoportokat is irányít.

Munkája során megszervezi a vállalkozáson belül végzett tevékenységeket, valamint az anyagbeszerzést és az értékesítést. Megtervezi a beruházásokat, ellenőrzi a termelést. Mezőgazdasági termelési feladatokat ellátó személyeket és csoportokat irányít, üzemelteti a gépeket és berendezéseket, illetve gazdasági állatok tartásában, takarmányozásában és tenyésztésében is részt vehet.

A mezőgazdasági technikus közreműködik a termék-előállítás folyamatában és a feldolgozásban, valamint az értékesítésben is. (Fotó: 123rf.com)

Miért válaszd a mezőgazdasági technikus szakmát?

A mezőgazdaság egy rendkívül fontos gazdasági ágazat, ahol mindig szükség van jó szakemberekre. A mezőgazdaságban egyre növekvő jelentősége van a modern technológiák alkalmazásának, így a mezőgazdasági technikusoknak lehetőségük van részt venni a legújabb technológiák bevezetésében, például a precíziós gazdálkodásban, a drónok használatában és az egyéb fejlett eszközök alkalmazásában. 

Ha érdekel a növénytermesztés és az állattenyésztés, szívesen vállalnál vezetői feladatokat, és elhivatott vagy az új technológiák, elvárások és irányvonalak megismerése, valamint a környezetvédelem iránt, érdemes megfontolnod, hogy megszerezd a mezőgazdasági technikus szakmát.

A mezőgazdasági technikusoknak lehetőségük van részt venni a legújabb technológiák bevezetésében, például a precíziós gazdálkodásban, a drónok használatában és az egyéb fejlett eszközök alkalmazásában is. (Fotó: 123rf.com)

Elhelyezkedési lehetőségek

A mezőgazdasági technikus elsősorban családi gazdaságoknál, egyéni és társas vállalkozásoknál vagy mezőgazdasági üzemekben helyezkedhet el középvezetői feladatkörben. A fizetesek.hu információi szerint a várható bérezés bruttó 248000 Ft és bruttó 585000 Ft között alakulhat.

Mezőgazdasági technikusként többféle munkakörben is elhelyezkedhetsz, ilyenek például a vegyes profilú gazdálkodó, a baromfitartó és -tenyésztő, a kisállattartó és -tenyésztő vagy a szántóföldinövény-termesztő.

A mezőgazdasági technikus képzés során a növénytermesztő és az állattenyésztő szakmairány közül választhatsz. (Fotó: 123rf.com)

A képzés során két szakmairány közül választhatsz

Ha a mezőgazdasági technikus szakmát választod, a mezőgazdaság és erdészet ágazat 5 éves képzését kell elvégezned, ami érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

Hogy a mezőgazdaság és erdészet ágazati alapoktatásán túl mélyebb szakmai ismereteket is szerezz, a növénytermesztő és az állattenyésztő szakmairány közül választhatsz.

A növénytermesztő a növénytermesztési munkák lebonyolítását szervezi a vetés-előkészítéstől a betakarításig, illetve az értékesítésig. A talaj termőképességének fenntartásával kapcsolatos vizsgálatokat végez, emellett elemző és végrehajtó feladatokat is ellát.

Az állattenyésztő a gazdasági állatfajok tartási és takarmányozási feladatait végzi. Munkája során gondoskodik az állatok jóllétéről és higiéniájáról, közreműködik a tenyésztési feladatokban, alkalmazza a precíziós állattenyésztés főbb irányelveit. Az állattenyésztésben használt gépeket, eszközöket és berendezéseket beállítja, üzemelteti és karbantartja. Részt vállal a járványvédelmi és az élelmiszer-higiéniai feladatok, valamint az egyes hatósági feladatok végrehajtásában.

Ha többet szeretnél megtudni a mezőgazdasági technikus munkájáról és feladatairól, itt olvashatod a szakma leírását:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.