A 11. Agrárszektor Konferencia rekordrészvétellel zárult

Szerző: | 2023. december. 6. | Fősodor

A képen a konferencia előadói láthatók.

A múlt héten lezajlott az év egyik legfontosabb agráreseménye, a 2023-as Agrárszektor Konferencia. A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket.

Az agrárszektor legfontosabb és legaktuálisabb kérdései

A november 29-30-án Siófokon 11. alkalommal megrendezett Agrárszektor 2023 Konferencia több, mint 2000 fős rekordrészvétellel zárult. A konferencia az egyik legrangosabb és legjelentősebb esemény a hazai agráriumban. A kétnapos eseményen több, mint 150 előadó vett részt, 25 kiemelt témában dolgozták fel az agrárgazdaság legaktuálisabb kérdéseit, szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében.

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázolt a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez.

A hazai agrárgazdaság legjobbjait díjazták a konferencia első napján

A konferencia első napján a szakmai programok mellett a Portfolio Agrárdíjak átadása is megtörtént. A győztesekről egy 11 tagból álló szakmai zsűri döntött. A hazai agrárgazdaság legjobbjait nyolc kategóriában díjazták, ezen felül a zsűri különdíja és idén először a Fenntartható mezőgazdaságért díj is átadásra került. 

  • Az Év női agrárvállalkozója: Szurovcsákné Berecz Ágnes (Milic 2007 Kft.) 
  • Az Év fiatal agrárszakembere: Ács Norbert (egyéni vállalkozó, családi gazdálkodó) 
  • Az Év kertészete: Szőke-Kis Zoltán (egyéni vállalkozó)
  • Az Év állattenyésztője: Sukola András (Extra Tej Kft.)
  • Az Év növénytermelője: Tóth Emil (Sárrét Kft.)
  • Az Év agrárinnovációja: SMAPPLAB Kft.
  • Az Év agrárberuházása: Vitafort Zrt.
  • Portfolio Agrárgazdaságért díj: Bárány László (alapító-tulajdonos, Master Good cégcsoport)
  • Fenntartható mezőgazdaságért díj: Berki Gyula (Bicsérdi Arany-Mező Mezőgazdasági Zrt., B-Aranykorona Mezőgazdasági Kft.)
  • Zsűri különdíja: Benedek Fülöp (elnöki főtanácsadó, OTP Bank Nyrt.)

Az első nap szakmai programja, valamint a Portfolio Agrárdíjak átadása után impozáns állófogadás és szórakoztató programok várták a résztvevőket.

A konferencia első előadását Nagy István agrárminiszter tartotta. (Fotó: facebook.com/agrárszektor.hu)

Alkalmazkodásra és minőségi előrelépésre van szükség

A 2023-as konferencia is gazdag programkínálatot nyújtott a résztvevőknek, és szinte minden kulcsfontosságú és meghatározó témát napirendre tűzött. A rendezvényen kiemelt szerepet kapott, hogy a magyar agrárgazdaság hogyan igazodhat a rendkívüli körülményekhez, milyen ártendenciákra számíthatunk a globális és az itthoni élelmiszerpiacon, illetve a hazai agrárium milyen stratégiákkal és termékekkel tehető versenyképesebbé.

Arra kell számítanunk, hogy velünk lesznek a háború piaci hatásai, és a korábbinál alacsonyabb, de mégis magas szinten lesznek az inputárak. Bárhogy alakul is a háború, semmi sem tér már vissza a régi kerékvágásba. Alkalmazkodásra és minőségi előrelépésre van szükség.

Piaci alapokon nyugvó, a tájegységi adottságoknak megfelelő termelést kell megvalósítanunk. Át kell gondolnunk a főbb szántóföldi növények mellett például a szója, a pillangós virágúak termelésbe vonását is. Burgányból 2030-ra önellótává kell válnunk.

– mondta el Nagy István agrárminiszter, a konferencia első előadója.

A siker érdekében a hatékonyság javítására van szükség

Az utóbbi időszakban az állatállomány gazdasági és piaci okokból jelentősen csökkent, így az európai és a hazai takarmánypiac is szűkült. A fő takarmányozási trendeket és a modern termékeket és technológiai megoldásokat külön szekcióban vitatták meg a meghatározó hazai takarmánygyártók. 

Kiemelt helyet kapott a konferencián az energiakrízis. Az előadók ismertették, hogy az agrárvállakozások mire számíthatnak az energiapiacon. Fontos szerepet kapott a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció, valamint arról is beszélgettek, lesz-e drasztikus növényvédőszer csökkentés. 

A szakértők egyetértettek abban, hogy a siker érdekében hatékonyságjavításra, integrált termelésre, folyamatos fejlesztésekre, digitalizációra, robotizációra és exportképességre lenne szükség az élelmiszeriparban.

A konferencia előadói külön szekcióban foglalkoztak a meghatározó állattenyésztési ágazatok jövedelmezőségi kilátásaival, és azzal, hogy mi vár a tejszektorra Magyarországon. Az előadások során szó volt a kertészeti ágazat felvásárlási árairól, a sürgető fajtaváltásról, a mezőgazdasági drónokról és az agrármarketingről.

A 11. Agrárszektor Konferencia több, mint 2000 fős rekordrészvétellel zárult. (Fotó: agrarszektor.hu)

Hitelek és beruházások

A „Perspektivikus agrobiznisz: mibe fektessünk?” elnevezésű szekcióban résztvevő szakértők ismertették, hogy mire kell odafigyelni a fejlesztések és beruházások terén, és milyen irányokba érdemes gondolkodni, de azt is kifejtették, érdemes-e most földet vásárolni. Kiemelték, hogy a magyar agrárvállalkozásoknak minden alkalmat meg kell ragadniuk a fejlesztésre, különösen az oktatás és tanulás terén.

A konferencián szó esett arról is, hogy a háborús sokkhatás után milyen makropályára állhat a magyar gazdaság, és ez milyen változásokat hozhat a hazai agrárhitelezésben. A résztvevők megtudhatták, hogy az agrárpiaci szereplők hogyan juthatnak olcsóbb forrásokhoz, milyen hitelkedvezményeket vehetnek igénybe, és mely területeken indulhatnak újabb kedvezményes agrárhitelprogramok. A jövőben elérhető agráriumi hiteltermékekről és a hitelfolyósítások fő feltételeiről és követelményeiről a hazai pénzintézetek csúcsvezetői számoltak be.

A konferencia második napján szó esett a fenntarthatóságról és az innovációs forradalomról

A konferencia második napján külön szekcióban foglalkoztak az új Közös Agrárpolitikával. Kiemelt téma volt a fenntarthatóság a mezőgazdaságban és az innovációs forradalom az agráriumban. A szakértők beszámoltak arról is, hogy mit kell tenniük a termelőknek annak érdekében, hogy a lehető legtöbb támogatáshoz jussanak az új rendszerben, mely alapok tartoznak a közvetlen kezelésű uniós források közé, és kik számára nyílhat esély a közvetlen forrásszerzésre.

A szakemberek megvitatták, hogy milyen feltételekkel kaphatnak forrásokat 2024-től a hazai agrárvállalkozások, szó esett a Vidékfejlesztési Program új pályázatairól.

Kiemelt képünk forrása: agrárszektor.hu

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.