Miért hasznosak az iskolabörzék? – Őszi rendezvények nyomában

Szerző: | 2023. szeptember. 17. | Iskolák

A képen egy téglafal látható, egy kéz az education open door feliratot karikázza be előtte

Azoknak, akik még nem teljesen biztosak abban, hogy mit szeretnének tanulni, milyen szakmát szeretnének választani, hasznos lehet, ha ellátogatnak iskolabörzék, pályaorientációs napok rendezvényeire. Ezek az események, nyílt napok bemutatják a középiskolák képzési kínálatát, a szakképzésben tanulható szakmákat és választható szakmairányokat. Tájékoztatást nyújtanak arról is, hogy mit lehet megtanulni egy adott szakmában, és hogy milyen jövője van annak a szakmának. Az iskolabörzéken a tanulók mellett várják a szülőket, oktatókat is, akik feltehetik kérdéseiket, ezzel támogatva a tanulókat a jövőjük tervezésében. Az ilyen rendezvényeken mindenki személyes benyomásokat szerezhet az adott intézményről, a képzésekről, és a szakmák biztosította jövőbeli lehetőségekről.

Ezek a napok nemcsak egyszerű nyílt napok, hanem az intézmények oktatói és diákjai színes programokkal, érdekes bemutatókkal is készülnek az érdeklődők számára.

Első lépés az iskolabörzék előtt

Annak, aki nem teljesen biztos benne, hogy a gyermeke milyen intézményt, szakmát, területet válasszon magának továbbtanulásra, érdemes személyesen is megtekinteni az intézmények képzési kínálatát. Ehhez át kell gondolni, hogy a tanuló személyiségéhez és képességeihez milyen típusú intézményt érdemes választani, és milyen szakmaterület keltheti fel a gyerek érdeklődését. A választás előtt érdemes átgondolni, hogy milyen távolságra vannak az iskolák a lakóhelyünktől, hiszen az ingázás, utazás az otthon és az iskola között épp a tanulástól veszi el az időt. Sok olyan iskolabörze, pályaorientációs rendezvény van, ahol kifejezetten a közeli intézmények mutatkoznak be, érdemes ezekre ellátogatni.

Egy öltönyös nő beszélget iskolapadban ülő gyerekekkel
Az iskolabörzék nem csak a tanulók számára hasznosak, hanem a szülőkek is, akik feltehetik az intézmények képviselőinek a kérdéseiket (Fotó: 123rf.com)

Az állásbörze előtt hasznos összeírni azokat a kérdéseket, amelyek személyesen szeretnénk feltenni az iskolák képviselőinek. Például arról, hogy az általuk oktatott szakma a jövőben mennyire lesz keresett, hol lehet vele elhelyezkedni, milyen fizetésre lehet számítani. Érdemes megkérdezni azt is, hogy az iskolában milyen tehetséggondozó foglalkozásokat biztosítanak a tanulók részére, mennyire hangsúlyos a tanrendben a nyelvoktatás, a vállalkozói készségek fejlesztése,  milyen szakkörök és egyéb felkészítő programok érhetők el az intézményben, milyen szabadidős tevékenységekre tudnak jelentkezni a tanulók (zeneoktatás, sport oktatás stb.). A személyes körbejárás során az iskola felszereltségét is meg lehet tekinteni, de lehet kérni tájékoztatást az egyéb felmerülő költségekről is, például a gólyatáborokról, tandíjakról, alapítványi díjakról, egyéb térítési díjakról. Ha ezeket a kérdéseket összeírjuk, és mindenre választ is kapunk, akkor kisebb eséllyel fog minket meglepetés érni a tényleges beiratkozás során.

Őszi rendezvények, pályaválasztást támogató események Budapesten

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat feladatairól már korábban írtunk egy cikket, amelyben azt mutattuk be, hogy milyen kérdésekben lehet igénybe venni a szakszolgálat segítségét a pályaválasztási folyamatokban. Ezt a cikket itt olvashatod el.

A képen egy asztal látható felülről, az asztalon kezekben tabletek láthatók, az asztalra iskolatáska, diagram, egyéb ikonok vannak festve
A pályaválasztást támogató rendezvényeket általában ősszel rendezik, a budapesti iskolabörzéket az FPSZ gyűjtötte össze (Fotó: 123rf.com)

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat összegyűjtötte a 2023-as ősz budapesti pályaválasztást támogató eseményeit, ezek időrendi sorrendben az alábbiak:

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.