Nyilatkozat a pályaorientáció fontosságáról

Szerző: | 2023. szeptember. 11. | Munka

A képen szókirakó szerepel, a tudás, a készség, a képességek, az oktatás szavak olvashatók angolul

Közös nyilatkozatot adott ki nyolc világszervezet “Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára” címmel. A nyolc világszervezet az IAG Career Guidance, az OECD, a Világbank, az Európai Bizottság, a CEDEFOP, az ETF, az ILO és az UNESCO volt. Ebben a nyilatkozatban az aláírók a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozzák, a szöveg megtekinthető a Nemzetközi Karrierfejlesztési és Szakpolitikai Központ oldalán, illetve a nyilatkozat letölthető innen.

Hol érhető el a nyilatkozat?

A Nemzetközi Karrierfejlesztési és Szakpolitikai Központ (International Centre for Career Development and Public Policy) egy nemzetközi nonprofit szervezet, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy támogassa az országokat a jobb szakpolitika és stratégiák kialakításában a hatékony pályaorientáció érdekében. A szervezet weboldalán megtalálható a “Beruházás a pályaorientációba a munkavállalók számára” című nyilatkozat, és emellett még több hasznos dokumentum is. A weboldalon olyan szakmai anyagok érhetők el több nyelven, amelyek hálózatot alkotnak, összekapcsolják a pályaorientációt az oktatási, szakképzési, foglalkoztatási és egyéb szociálpolitikai területekkel kapcsolatos szakpolitikákkal. Ez a tudásbázis naprakész információkat tartalmaz a világ több országának pályaorientációs politikájáról és rendszereiről.

A nyilatkozat tartalma

Ahhoz, hogy a lehető legjobb szakpolitikai és szakmai stratégiákat alakítson ki egy kormány, meg kell határozni egy közös nyelvet. Azonban mind a munka, mind a karrier fogalma a kultúrákban eltérő. Ez a nyilatkozat alapot biztosíthat a pályaorientációról szóló helyi, regionális és nemzeti szintű vitákhoz. A dokumentum az ILO (International Labour Organization) – a nyilatkozat egyik aláírója – fogalmi meghatározását használja a munkavállalók csoportjainak egységesítésére.

A kpen apró emberi figurák látható, felettük pipa, vagy áthúzott kör
A nyilatkozat az ILO általi fogalmakat használja a közös nyelv kialakítása érdekében (Fotó: 123rf.com)

A dokumentumban az alábbi fogalmak szerint kerültek kialakításra a csoportok:

  • hivatalosan foglalkoztatottak,
  • informális munkavállalók,
  • nem szabványos foglalkoztatási formákban dolgozók,
  • a karrierjük késői szakaszában lévő munkavállalók,
  • kitelepített és migráns munkavállalók,
  • női munkavállalók.

Emellett a nyilatkozat meghatározza a jó pályaorientációs rendszerek jellemzőit is, például:

  • az irányítás,
  • a szolgáltatások minősége és hozzáférhetősége,
  • a szolgáltatások befogadása és ismertsége,
  • képes ajánlásokat megfogalmazni egyes szolgáltatások létrehozására, bővítésére.

A nyilatkozat azt is megfogalmazza, hogy milyen előnyöket von maga után, ha a munkavállalók számára nyújtott pályaorientációs szolgáltatásokat erősítik az államok.

Miért hasznos a pályaorientáció?

A pályaorientáció kapcsolat az oktatás és a munka világa között, lehetőségeket tár fel a munkavállalók előtt. Abban segíti a tanulókat, vagy épp a munkahelyet váltókat, hogy bemutatja számukra, milyen lehetőségek állnak előttük a szakmaválasztás terén. Nem szabad elfelejteni, hogy a munkaerőpiac folyamatosan változik, akárcsak a munkavállalók igényei és elképzelései. Ma már nem helytálló az a korábbi elképzelés, hogy fiatal kamaszként eldöntjük, mely szakma érdekel minket, és utána csak azon a területen tevékenykedünk 40 éven keresztül. Elég a digitális fejlesztésekre gondolni, vagy a klímaváltozás következményeként eltűnő szakmákat alapul venni, hogy belássuk: a munkaerőpiac igényeinek, elvárásainak listája folyamatosan változik. Megfelelő pályaorientációs tevékenységgel ezekre a változásokra fel lehet hívni a jövőbeli munkavállalók figyelmét, akik így hatékonyabban dönthetnek a jövőjükről.

A képen egy könyv látható, rajta az angol felirat: szakképzési útmutató
A pályaorientáció célja a jövőnkről történő döntés hatékonyságának növelése (Fotó: 123rf.com)

A hatékony pályaorientációs folyamatok azonban nem csak a munkavállalók számára hasznosak, hanem a munkáltatók számára is. Ha a munkáltató nem talál olyan szakembereket, akik a munkájukat a tőlük telhető legjobb módon végzik el, akkor az a vállalkozás termelésének vagy szolgáltatásának romlásához vezethet. Ahhoz, hogy ezeket a hibákat elkerüljük, az embereknek meg kell találniuk a személyiségükhöz és érdeklődési körükhöz leginkább illő szakmát, és ennek tanulásához a megfelelő oktatási intézményt. Végül a megfelelő munkáltatót kell kiválasztani, ahol szakmájukat teljes odaadással tudják művelni, ahol megtalálják a kihívásokat és a szakmai fejlődés lehetőségét. Ez lenne a pályaorientáció és a megfelelő szakmaválasztás előnye.

Olvastad már? Ez is érdekelhet.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.