Miért nem trendi a vadhús? – a magyarok vadhúsfogyasztási szokásai

Szerző: | 2023. július. 28. | Egészség

A képen egy vadhúsból készült étel látható.

A magyar emberek asztalára ritkán kerül vadhús, habár a különleges ízvilága mellett az egészségre gyakorolt hatása miatt is érdemes lenne többször beemelni az étrendünkbe. A környezeti lehetőségek adottak, Magyarország Európában egyedülálló vadállománnyal rendelkezik.  Mindezek ellenére a magyarok éves vadhúsfogyasztása elég alacsony. Évi szinten alig 10 dkg vadhús kerül a tányérunkba pedig kiválóan illeszkedik az egészségtudatos táplálkozási felfogáshoz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legújabb mezőgazdasági kiadványából kiderül, hogy mi áll a magyar lakosság alacsony vadhúsfogyasztási szokásainak hátterében.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a vadászatnak és a vadhúsfogyasztásnak is nagy hagyománya van a fogyasztói szokásokban kedvezőtlen trendet figyelhetünk meg. A vadhús fogyasztásra vonatkozó legutóbbi KSH adatok szerint a magyar vadhúsfogyasztás éves átlaga alig éri el a 10 dekát, amely tíz év alatt a felére csökkent.

A fiatal korosztály, szinte egyáltalán nem fogyaszt vadhúst. Míg 2010-ben 10 deka vadhús fogyasztás jellemezte ezt a korcsoportot a friss adatok szerint a fiatalok étrendjéből teljesen eltűnt a vadhús. Az idősebb, 55 év feletti korosztály és a gyermeket már nem nevelő háztartásokra még jellemző a vadon élő állatokból készült ételek fogyasztása, azonban ő esetükben is visszaesett az átlagfogyasztás 2010-hez képest 30-40 dekáról 20 dekára.

A vadhús az egyik legegészségesebb húsfajta

A vadhús az emberi szervezet számára fontos fehérjéket, vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz.  Magas fehérje tartalmának köszönhetően stimulálja az anyagcserét, laktató, termikus hatása kétszer nagyobb, mint a szénhidrátoknak és zsíroknak. Jelentős a vadhúsban a B-vitamin, és ennek különböző fajtáihoz az emberi szervezet nem is tud másból hozzájutni, csak húsokból és halakból. Továbbá E-vitamint tartalmaz, értékes béta-karotint, kálciumot és magnéziumot.

A vadonélő állatoknak a húsa alig tartalmaz zsírt, ami az aktív életmódnak és természetes táplálkozásnak köszönhető. (Fotó:123rf)

Ízléskérdés vagy pénzhiány?

Az alacsony vadhús fogyasztásnak több oka is van derül ki a kiadványból. Azonban a háttérben nem az ízléssel kapcsolatos tényezők állnak, hanem sokkal inkább az ára miatt mellőzik a magyarok a vadhúst. Az elmúlt évtizedek alatt a nehezen hozzáférhető, relatív drága vadhús kikopott a hétköznapokból.

Azonban nemcsak a pénztárca szab határt a vadhúsfogyasztásnak. A tárca kiadványa rámutat arra is, hogy a vadhús fogyasztásával összefüggésben érezhető a feldolgozás és az elkészítés területén az ismeretek hiánya is, amin mindenképpen változtatni kell, nyitva a fiatalabb korosztályok felé, hogy újra a mindennapok étkezéseinek részévé váljon a vadhús.

Ennek a célnak az elérését a mezőgazdaság és erdészet ágazat erdésztechnikus képzése segítheti elő. Az erdésztechnikus szakma vadgazdálkodás területének képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Az ötéves technikumi képzés során az ágazati alapoktatás után két szakmairány közül választhatnak a tanulók:

  • erdőgazdálkodás szakmairány

Az erdésztechnikus az erdő- és vadgazdálkodás, a természetvédelem területén középfokú végzettséget igénylő munkaköröket, középszintű vezetői, szakirányítói feladatokat lát el. Együttműködik az erdőgazdálkodókkal, az erdészeti, vadászati és természetvédelmi hatósággal.

Munkája jelentős részét szabadban, végzi, szakmai kompetenciája kiterjed az erdészeti szaporítóanyag-előállítás, az erdősítés, az erdőnevelés, az erdővédelem, az erdőhasználat, az erdőbecslés, a vadászat, a vadgazdálkodás, az élőhelyfejlesztés ,a természetvédelem, a közjóléti funkciók és szolgáltatások feladataira.

  • vadgazdálkodás szakmairány

A vadgazdálkodással összefüggő középfokú végzettséget igénylő munkakörökben beosztott, illetve hivatásos vadászként középszintű vezetői, szakirányítói feladatokat lát el. Ennek keretében együttműködik a vadászati jog gyakorlóival, a föld tulajdonosával, használójával, a vadászati és természetvédelmi hatósággal, az élelmiszerlánc-felügyeleti szervvel, a tájegységi fővadásszal, a munkahelyi vezetőkkel, beosztottakkal.

Hivatásos vadászként – a vadászlőfegyver-tartási engedélyen kívül – szolgálati igazolvánnyal és szolgálati jelvénnyel, vadászkamarai tagsággal is rendelkezik.

Napi feladatai közé tartozik vadászati üzemek működtetéséhez kapcsolódó szakmai és műszaki feladatok szervezése, irányítása és ellenőrzése. Gondoskodik a vadállomány és élőhelye védelméről és a vadállomány hasznosításával és szabályozásával, a kapcsolódó szolgáltatási tevékenységekkel összefüggő feladatokról.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.