Miskolci Gasztro Centrum néven ágazati képzőközpontot adtak át a turizmus-vendéglátás területén. A beruházás pályázati támogatással mintegy 310 millió forint ráfordítással jött létre. A képzőközpont ünnepélyes átadására tegnap került sor.
A Miskolci Gasztro Centrum kialakítása lehetőséget teremtett egy régóta üresen álló, egykor legendás vendéglátóhely újbóli megnyitására. A képzőközpontban először a Cukrászda–részleg szolgáltat, majd naponta megújuló menüsorral az étterem is megnyit, miközben a minőségi felszereléssel teli konyhában folyik majd az oktatás. A gyakorlati oktatást igénylő feladatvállalás a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati központjában valósul meg. A szakmai oktatás mellett rendezvényeknek is helyet ad a most átadott Gasztro Centrum. Élményfőzéseket, csapatépítő tréningeket is szerveznek majd az ágazati képzőközpontban.
A szakképzés – amellett, hogy minőségi munkaerőt ad a gazdaságnak – a tanulókat olyan munkához juttatja, amely felnőttkorban megélhetést ad, és lehetőséget biztosít arra, hogy helyben, a saját környezetükben tudjanak boldogulni, akár családot alapítani-
hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az átadó ünnepségen.
Kiemelte, az ágazati képzőközpontokat azért találták ki, hogy a diákok szert tehessenek arra a tudásra, amelyet a vállalatok igényelnek, és akár olyan eszközökkel tanuljanak, amelyekkel a cégek is dolgoznak. Mindezt azért, hogy a valós, gyakorlati életben felkészülten vegyenek részt a vállalatok életében – tette hozzá.
A magyar iskolák nyitottak a változásokra és látják a szakképzés átalakításában rejlő lehetőségeket– fogalmazott Pölöskei Gáborné.
Az ágazati képzőközpontok megadják a lehetőséget annak bizonyítására, hogy a képzés az iskolák és a vállalatok közös munkájával lehetséges, és együtt olyan hatékonysággal tudnak minőséget produkálni, ami külön-külön nem lehetséges – hangoztatta Pölöskei Gáborné.
Kiss János fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, a magyar szakképzés igazi útja az, hogy a kormánnyal megteremtsék a lehetőséget arra: a magyar fiatalok ne csak tankönyvekből ismerjék meg a vendéglátás kultúráját, sokkal könnyebb a tapasztalatok mentén tanulni.
Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta, a vármegye gazdasága sincs könnyű helyzetben, gazdasági visszaesés tapasztalható az ipar és a vendéglátás területén is. Ennek ellenére a méréseik és a vállalatok jelzése szerint folyamatos a kereslet a szakképzett munkaerő iránt – tette hozzá. Közölte, a kamara feladatrendszerében a szakképzés fejlesztése, támogatása és segítése kiemelt fontosságú. Mérföldkőnek nevezte a most átadott intézmény létrejöttét, és reményét fejezte ki, hogy az több ágazati képzőközpont számára is példaként szolgálhat.
Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója rámutatott arra, hogy a városrészben kiemelkedő a Miskolci Gasztro Centrum jelentősége, a központ elsősorban a szakmai oktatást fogja szolgálni.
Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a beruházás mintegy 310 millió forintból jött létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) részeként, az Európai Unió támogatásával. A fejlesztés során 870 négyzetméter újult meg, emellett korszerű konyhaberendezéseket és új bútorzatot szereztek be – ismertette. Hangsúlyozta, a turizmus-vendéglátás stratégiai ágazata Miskolcnak és a vármegyének egyaránt, ezért egyre nagyobb „szeletet” jelent a gazdaság szempontjából is.
A Miskolci Gasztro Centrum a Miskolci Szakképzési Centrum első ágazati képzőközpontja, feladata a szakirányú oktatás szervezése és megvalósítása, a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása.
A 2023. október 23-i, Nemzeti Ünnep alkalmából rendezett Miniszter Elismerő Oklevelének átadásának ünnepségén a Miskolci Szakképzési Centrum négy oktatója vehetett át oklevelet kimagasló szakmai tevékenységért.
MTI