Mit vár a Z generáció a munkáltatóktól?

Szerző: | 2023. szeptember. 1. | Munka

Munkamegbeszélés látható a képen, Z generáció felirattal.

A több, mint 150 éves múlttal rendelkező Mercer Marsh Benefits nemzetközi vállalat 2023-ban a Health On Demand felmérésben vizsgálta, hogy a 21. századi problémák hogyan hatnak a munkavállalók juttatásokkal kapcsolatos igényeire. A közel 20 ezer munkavállaló megkérdezésén alapuló globális felmérés szerint a Z generáció igényei jelentősen eltérnek a más korosztályhoz tartozó alkalmazottak elvárásaitól.

A globális felmérésben 16 ország közel 20 ezer munkavállalóját kérdezték. Az eredmények azt mutatják, hogy a munkával és a bérekkel szemben támasztott elvárások minden korosztályban alapvetően azonosak viszont a juttatásokkal kapcsolatos preferenciában jelentős különbségek mutatkoznak.

Ez az 1997 és 2012 között született Z generáció munkavállalóinak az egészséggel és (fizikai, szellemi, szociális) jólléttel kapcsolatos igényeiben figyelhető meg.   A digitális benszülöttek juttatásokkal kapcsolatos igényeiben mások a prioritások, mint a korábbi nemzedékhez tartozó munkavállalóknak.  A Z generáció tagjai azt szeretnék, hogy a munkáltatók aktívan foglalkozzanak a társadalmi problémákkal és az egészség összetett kérdéskörével.

A felmérés szerint elmondható, hogy a Z generációhoz tartozó munkavállalók pozitívabban viszonyulnak a munkájukhoz, minta többi korosztály dolgozói.

Miben más a Z generáció?

Nagyobb elvárásai vannak a vezetővel szemben, beleértve érzelmi jóllétük megértését a munkahelyen és azon kívül is. Nagyon magas arányban 52 százalékuk, érzi stresszesnek a mindennapjait. Úgy érzik, hogy a nagyobb stressznek vannak kitéve, mint más generációhoz tartozó alkalmazottak. Ennek okán sokkal nyitottabbak a mentális egészséggel kapcsolatos munkahelyi beszélgetésekre, mint mások.

Közel kétszer akkora valószínűséggel jelzik, hogy mentális egészségügyi problémákkal küszködnek, mint a többi generáció. A munkahelyi vezetőktől nemcsak elvárják a jóllétüket befolyásoló tényezők megértését, hanem támogatást várnak az egészségi, anyagi és karrier szempontok terén is.

Kedvezőbb lehetőségek nyomában

A Z generációs munkavállalók több mint fele elégedett a jelenlegi munkahelyén, ennek ellenére tervezi, hogy egy éven belül munkahelyet vált. Ugyanakkor a Z generációsok közel kétharmada előreléptetést remél másfél éven belül. Meghatározó számukra az is, hogy az őket foglalkoztató cégek vezetői inspirálók legyenek. Ez a szempont esetükben még a versenyképes fizetésnél is fontosabb.

A Z generáció elvárásai átalakítják a hagyományos munkáltató-alkalmazott viszonyt

A munkaadó és a munkáltató közötti megszokott kapcsolat átalakulásának következményeként a HR szakembereknek nemcsak hatékony toborzást kell végezniük, hanem tanácsadóvá, pszichológussá és változás-menedzserré kell válniuk. Sőt, a Z generációs munkavállalók bevonzásához a munkaadóknak magát a munkahelyet is újra kell gondolniuk az alábbi szempontok alapján: irodai elrendezés, vállalati kultúra, irányelvek és juttatások – olvasható a felmérés eredményeiről készült jelentésben.

Hogyan kommunikálj egy Z generációs munkavállalóval?

A digitális bennszülöttként is emlegetett Z generációról kis túlzással elmondható, hogy mobiltelefonnal a kezükben születtek. Sajátos kommunikáció jellemzi őket, más eszközökön, más csatornákon informálódnak, mint a többi korosztályhoz tartozó alkalmazott, ezért a velük való párbeszédben a hitelesség a legfontosabb.

Tablet Z generáció felirattal
A Z generáció tagjai a digitális korral együtt nőttek fel, ennek köszönhetően könnyen kezelik a legújabb technológiai fejlesztésű eszközöket. (Fotó:123rf)

Az általuk használt digitális platformokon kezdeményezett párbeszéd eredményre vezet, azonban a nyomtatott, hosszú PDF szabályzatok olvasására nehezen vehetők rá a Z generáció munkavállalói.

A Z generáció a jóllétre összpontosít, elvárásaikat érdemes szem előtt tartani a munkáltatóknak emelte ki a Mars vállalat a felmérés eredményeiről készült beszámolójában.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.