Nobel-díj és nukleáris medicina – a radiográfiai szakasszisztens szakma bemutatása

Szerző: | 2023. július. 30. | Mi leszek?

A képen egy orvos diagnosztikai eszközöket néz, a háttérben a többi orvos áll

Kevesen ismerik Hevesy György nevét, aki először Budapesten, majd Németországban tanult vegyészetet. De hogyan kapcsolódik a vegyészet a radiográfiai szakasszisztens munkájához? Hevesy György nevéhez fűződik a radioaktív nyomjelzés felfedezése. Rájött arra, hogy ha egy elem inaktív izotópjához meghatározott arányban ugyanannak az elemnek az aktív izotópjait hozzáadják, akkor az aktivitás mérése alapján ki lehet számítani a két izotóp együttes koncentrációját. Ennek a felfedezésnek köszönhetően az élő szervezet folyamatai is tanulmányozhatók.

Emellett Hevesy fedezte del a 72-es rendszámú kémiai elemet, a hafniumot, és kísérleteket kezdett a nyomjelzés biológiai alkalmazására. Először növényeken, majd állati szöveteken dolgozott, végül felfedezte az aktivációs analízist. Innentől kezdve szinte kizárólag orvosi, biológiai, biokémiai témákkal foglalkozott. Érdeklődött a DNS képződés iránt, és komoly munkákat végzett a rosszindulatú daganatok vizsgálata terén is. A nyomjelzés hatalmas jelentősége miatt megosztott kémiai Nobel-díjat kapott 1943-ban.

A nukleáris medicina

Hevesy György további kutatásai során a nyomjelzés segítségével vizsgálta az anyagcsere területeit, folytatta a tumorok kutatását, élete utolsó szakaszában elkezdte a módszer haematológiai területen történő alkalmazást is. Az ő nevéhez és munkásságához fűződik a nukleáris medicina megalapítása. Hevesy György egy volt azok közül, akik életüket a kémiai, fizikai-kémiai, biológiai, orvosi megismerésnek és a gyógyító alkalmazásnak szentelte, és munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a mai képalkotó berendezések segítségével betegségeket diagnosztizáljunk, életeket menthessünk.

A képen egy PET-scan látható működésközben
A PET-scan munkáját a radiográfiai asszisztens kezeli (Fotó: 123rf.com)

De mi is az a nukleáris medicina? Egy önálló, diagnosztikai és terápiás célú orvosi szakterület, amely a már említett radioaktív nyomjelzési technikán alapszik. Olyan műszerekkel végzett vizsgálatok kapcsolódnak ehhez a területhez, mint az ultrahang, a CT (computer tomograf), MRI (Magnetic Resonance Imaging – mágneses magrezonancia képalkotás), a gamma-kamera és a PET-kamera.

A radiográfiai szakasszisztens szakma

Azoknak, akiket érdekelnek ezek a vizsgálati módszerek, a radiográfiai szakasszisztens szakma is felkeltheti a kíváncsiságát. A radiográfiai szakasszisztensek azok, akik a képalkotó eljárások vizsgálataihoz előkészíti az eszközöket, a vizsgálótermet, valamint felkészíti a betegeket arra, hogy mi fog velük történni. Feladata a vizsgálathoz szükséges anyagok előkészítése, és ami szintén nagyon fontos: a sugárvédelmi és környezetvédelmi szabályok betartása. A technikumi képzés ezen szakma esetében az átlagostól eltérően nem ötéves, hanem hatéves hosszúságú. Aki jelentkezik erre a képzésre, az választhat több szakmairány közül:

  • CT/MR szakasszisztens szakma irány

A CT/MR szakasszisztens működteti a Komputertomográfia (CT) és Mágneses Rezonancia-képalkotás (MRI) berendezéseket, a vizsgálat során felügyeli a beteg állapotát, támogatja a felvétel elkészülését.

  • intervenciós szakasszisztens szakma irány,

Az intervenciós szakasszisztens a műtéti képalkotó diagnosztika és terápia területén tevékenykedik.

  • nukleáris medicina szakasszisztens szakma irány,

A nukleáris medicina szakasszisztens részt vesz a test működésének, és annak kóros folyamatainak sugárzó, azaz radioaktív anyagokkal történő vizsgálatában, illetve gyógyításában.

  • sugárterápiás szakasszisztens szakma irány.

A sugárterápiás szakasszisztens a sugárterápiás osztályon a sugárterápiás kezeléseket végzi, és a daganatellenes kezeléseknél segédkezik.

A képen egy CT látható
A CT, azaz a computer tompograph (Fotó: 123rf.com)

Mi kell a radiográfiai szakasszisztens szakmához?

Ahogy minden egészségügyi szakmához, úgy a radiográfiai szakasszisztensi munkához is elengedhetetlen az empátia és az emberek szeretete. A képzés során megkapod azt az elméleti és gyakorlati tudást, amely által megismered az emberi test működését, illetve kezelni tudod a munkádhoz szükséges eszközöket, de vannak olyan készségek, amelyeket neked kell fejlesztened. Ilyen a kommunikációs készséged, hiszen azok az emberek, akik a vizsgálatokra várnak, valószínűleg aggódnak, idegesek, nem tudják, hogy mit tehetnek, miként kell viselkedniük. A munkád során olyan eszközöket kell használnod, például az MR, amelyek nagyok, zajosan kattognak, és bezártságérzetet keltenek, így a benne fekvőknek a pánikkal is meg kell küzdeniük. Ahhoz, hogy ezeken a helyzeteken átsegítsd a betegeket, szükség van empátiára, türelemre, emberségre, kedvességre. 

Fizetés

Mint majdnem minden szakmánál, a radiográfiai szakasszisztens szakmánál is elmondható, hogy a fizetésed függ attól, mennyi ideje dolgozol a szakmában, és milyen képzettséggel rendelkezel. A www.fizetesek.hu oldalon havi bruttó 263 ezer ft és 507 ezer forint közötti bérsáv van megjelölve.

Azt sem szabad elfelejtened, hogy ha az egészségügyi ágazatot választod, akkor van átjárás a szakmák között. Bármikor tanulhatsz más szakmákat is, de ha a tudásodat szeretnéd bővíteni, akkor választhatsz az egyetemi és a főiskolai képzések közül is, ami szintén növeli a béredet.

Ha érdekel a radiográfiai szakasszisztens szakma, akkor a képzési és kimeneteli követelményeket itt olvashatod el.

A képen az agyról készített felvételek láthatók
A nukleáris medicina eszközei és eredményei segítik az orvosok munkáját, és életet mentenek (Fotó: 123rf.com)

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.