Az ősz hatása a mentális képességeinkre

Szerző: | 2023. október. 11. | Egészség

Ködös őszi erdei út.

Már több mint egy hónapja beköszöntött az ősz. Az ősszel együtt pedig elkezdődött az iskola. Az iskolakezdés mellett egy évszakváltás is történt, a nyárból átléptünk az őszbe. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, egyre hamarabb sötétedik be esténként. Ezek a folyamatok hatással van a mentális képességeinkre is.

Az őszi időjárás és a hangulatunk

Az ősz beköszöntével egyre rövidebbek a nappalok. Egyre hamarabb lesz sötét, így a napfényben töltött óráink egyre fogynak. A nyári meleg után a hőmérséklet is rohamosan csökkenni kezd. Nagy a napközbeni hőingadozás, reggel már nem tudunk elindulni pulóver, vagy kabát nélkül. Ezek mellett pedig egyre többet esik az eső. Ezek a változások sokakat megviselnek, és vannak akikből szomorkás hangulatot váltanak ki.

Sokan vannak azonban, akiknek az ősz a kedvenc évszakuk. A hőséget végre felváltja egy elviselhetőbb hőmérséklet. A fák vidám, színes levelekbe öltöznek, amiket egy-egy kirándulás, vagy séta alkalmával meg lehet csodálni.

Őszi álmosság

Az egyik legnagyobb hatással az álmosság van a mentális képességeinkre. De mi is az oka, hogy ősszel fáradtabbak vagyunk? Több oka is van az őszi fáradságnak. A legfőbb oka, a korai sötétedés. Az agyunk olyan hormont termel, amelytől álmosak leszünk. Egy másik ok, hogy a hideg megérkezésével, egyre kevesebbet mozdulunk ki, így egyre kevesebbet vagyunk friss levegőn, aminek a hiánya fáradékonysághoz vezethet. Az is hasonló hatást kelt, hogy nem járunk el mozogni. A mozgáshiány hatására elhatalmasodhat rajtunk a fáradság.

Produktivitás csökkenés elleni ötletek

Az depresszív hangulat és az álmosság nagyban hatással lehet a mentális képességeinkre. Nehezebbé válik a koncentrálás, hosszabb időbe telik egy-egy feladat teljesítése. Ezek együttes eredményeként pedig csökkenhet a produktivitásunk.

Piros,sárga, barna és zöldes színekben játszó őszi erdei látkép.
Menjünk el hétvégén kirándulni, és gyönyörködjünk a színpompás őszi természetben. (fotó: Szigetvári Vilma)

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, fontos, hogy ne engedjük el magunkat. Figyeljünk oda, hogy a hideg ellenére is menjünk ki a friss levegőre, szellőztessünk. A friss levegő csökkenti az álmosságot, és serkenti a gondolkodást. Mozogjunk minden nap. Ez lehet csak egy séta is, de az állandó mozgás szintén segít a produktivitás fentartásásban. Menjünk el hétvégén kirándulni, és gyönyörködjünk a színpompás őszi természetben.

Bár hatással van ránk az évszakok változása, de mi döntjük el, hogy mennyire hagyjuk, hogy valóban befolyásoljon minket. Keressük meg az ősz szépségeit, és törekedjünk az aktív életmódra!

A kirándulást érdemes lehet múzeumlátogatással is tarkítani.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében 130 múzeum 700 színes és érdekes programmal vár minden érdeklődőt 2023. november 12 -ig.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen betakarítási munkák kapcsolódnak az őszhöz, olvasd el a Szellemes október című cikkünket!

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.