A Pénz7 és a PénzOkos Kupa: Élményalapú pénzügyi nevelés a diákokért

Szerző: | 2024. március. 4. | Iskolák

Zöld háttéren pénzzel kapcsolatos grafikák: pénzköteg, malacpersely; illetve felirat: pénz7, pénzokos kupa.

Idén március 4. és 8. között tizedik alkalommal rendezik meg a Pénz7-et, a pénzügyi tudatosság fejlesztésének céljával. A Pénz7-hez kapcsolódóan kerül megrendezésre a PénzOkos Kupa, amelyen 5-8. osztályos diákok vehetnek részt.

A jubiláló tizedik Pénz7 célja

Az oktatásban a pénzügyi és vállalkozói ismeretek átadása nem csupán fontos, hanem nélkülözhetetlen része a diákok fejlődésének és társadalmi integrációjának.

Ezt felismerve, immár a tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Pénz7-et, az egy hétig tartó programsorozatot, melynek célja a pénzügyi tudatosság és vállalkozói kompetenciák fejlesztése a fiatalok körében.

A Pénz7, ami az European Money Week és a Global Money Week nemzetközi programokhoz is kapcsolódik, idén március 4. és 8. között kerül megrendezésre.

A Pénz7 célja, hogy a diákok számára élményalapú módon tegye vonzóvá a pénzügyi és vállalkozói témákat. Ennek érdekében számos interaktív programot, versenyt és pályázatot kínál a résztvevő iskolák és diákok számára. Az előző évek tapasztalatai alapján a program rendkívül népszerűvé vált, tavaly például 145.000 diák vett részt az eseménysorozaton.

Pénz7-el kapcsolatos grafika.
A Pénz7 célja, hogy a diákok számára élményalapú módon tegye vonzóvá a pénzügyi és vállalkozói témákat. (Fotó: Pénz7 facebook oldala)

A PénzOkos Kupa

Az idei évben különösen kiemelkedő esemény a PénzOkos Kupa, mely jubileumi, tizedik alkalommal kerül megrendezésre. Ez a tudásverseny kiváló lehetőséget kínál a diákok számára, hogy összemérjék pénzügyi és gazdasági ismereteiket, valamint fejlesszék versenyszellemüket és fejlődjenek a csapatmunkában.

A verseny két kategóriában zajlik. Az egyik a PénzOkos Kupa, mely a 7-8. évfolyamos diákoknak szól. A másik a PénzOkos Kupa Junior, mely a 5-6. osztályos diákok számára nyújt lehetőséget. Mindkét verseny három online fordulóból, egy-egy megyei online fordulóból, valamint egy személyes regionális és egy országos döntőből áll.

Az elkövetkező Pénz7 és PénzOkos Kupa eseménysorozatokra való regisztráció már megnyílt, és a résztvevő iskolák számára számos támogatást és lehetőséget kínálnak a szervezők. A két legtöbb csapatot regisztráló Pénziránytű Iskolahálózathoz tartozó iskola például alapítványi támogatásban részesül.

A Pénz7 és a PénzOkos Kupa nem csupán egy hét eseménye, hanem egy hosszú távú elköteleződés a fiatalok pénzügyi és vállalkozói tudatosságának fejlesztése mellett. Ezek az események kulcsfontosságúak a jövő generációjának pénzügyi stabilizációjához és sikeres társadalmi beilleszkedéséhez.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.