A segédápoló is hiányszakma – interjú Szigetvári Cecília segédápolóval

Szerző: | 2023. november. 6. | Mi leszek?

Portré egy kék ápoló ruhában lévő lányról, háttérben homályosan egy kórház folyosója látszódik orvosokkal, ápolókkal és segédápolókkal.

Tudod-e, hogy miért jött létre a segédápoló szakma? Mi kell ahhoz, hogy valaki segédápoló legyen? Többek között ezekre a kérdésekre is választ találhatsz az itt olvasható interjúban.

A témában interjúmat Szigetvári Cecíliával készítettem, aki gyógypedagógusi tanulmányai mellett segédápolóként dolgozik egy gyerekosztályon.

Hogyan lettél segédápoló? Miért ezt a szakmát választottad?

A nővérem, mielőtt orvosként elkezdett volna dolgozni, fél évet segédápolóként dolgozott, így volt már egy képem arról, hogy mi is az a segédápoló. Az egyetem alatt mindenképpen el akartam kezdeni dolgozni. Olyan munkát szerettem volna, ahol gyerekekkel dolgozhatom, és ez volt az egyetlen olyan szakma, amelyet végzettség nélkül, az egyetemmel összeegyeztetve, éjszaka és hétvégéken tudok csinálni. 

Milyen tulajdonságok a legfontosabbak ebben a szakmában?

Fontos a türelem. Látnod kell, hogy akik a kórházba mennek, nem jókedvükből mennek oda. Bármilyen idegesítő is a szülő, például bejön és nem köszön, vagy ráfekszik a csengőre, és ha nem vagy ott egy másodperc alatt, akkor még háromszor ráfekszik, nem lehet rajta kiakadni.

Fontos, hogy ne félj a fogyatékossággal élő gyerekektől, mert sokszor jönnek gyermekotthonból, és azoknak a gyerekeknek te vagy tulajdonképpen az anyukájuk. Ez először nagyon félelmetes tud lenni, hogy egy például mozgásában akadályozott gyereket, aki más mint egy átlagos gyerek, mert sokkal nagyobb és nem lehet bárhogyan megfogni, hogyan lehet úgy megfogni, hogy neki ne fájjon, és adott esetben felemeled, és látod, hogy fáj neki. Ilyenkor korrigálni kell, és ez nem egy egyszerű feladat.

Nagyon-nagyon fontos tulajdonság, hogy a fizikai szükségleteidet háttérbe tudd szorítani, mert van olyan, hogy nem jut idő például evésre. Fontos az is, hogy ne félj a telefontól, mert sokat kell telefonálni orvosokkal.

Sokan jönnek gyerekotthonból?

Igen. Ahhoz képest, hogy mennyi gyerek van gyerekotthonban, nagyobb arányban jönnek, mivel ott egy beteg gyereket nem tudnak ellátni, így kisebb baj esetén is behozzák őket mentővel. A mentővel érkezett gyerekeket pedig, csak szakorvos engedheti haza. Múlt héten például két gyerekotthonos gyerek is volt.

Ápolónő ölében egy kislánnyal, akinek a fején kötés van, a kislány egy telefont nyomkod, az ápolónőnek a kezében egy maci is van, ülnek egy kanapén.
Ahhoz képest, hogy mennyi gyerek van gyerekotthonban, nagyobb arányban jönnek, mivel ott egy beteg gyereket nem tudnak ellátni, így kisebb baj esetén is behozzák őket mentővel. (Fotó: 123rf)

Mi a különbség az ápoló és a segédápolók között?

Ápolóból is többféle van. Nálunk egy olyan ápoló volt, akinek diplomája volt, ő most ment nyugdíjba. Az ápoló és a segédápoló között az a legnagyobb különbség, hogy a segédápoló, mivel ugye nyolc általánossal nyomul, ezért semmi olyat nem csinálhat, amiben felelőssége lenne. Nekem az a feladatom, hogy a nővér munkáját segítsem, elpakoljak utána, előkészítsek branül szúrást, vérvételt vagy antibiotikum beadást. Nem nyúlhatok gyógyszerekhez. Úgy dolgozom az orvos és a nővér keze alá, hogy amúgy nekem semmi felelősségem nem lehet.

Hogyan lehet egy segédápolóból ápoló?

Van szakiskolai, illetve technikumi képzés is, amely során akár már 3 év alatt is ápolói végzettséget lehet szerezni.

Mennyire hiányszakma a segédápoló?

A segédápoló azért hiányszakma, mert az ápoló hiányszakma. Az a szabályozás, hogy egy műszakban két ápolónak és egy segédápolónak kell lennie. Igazából régebben nem is voltak segédápolók. Az hívta a segédápolókat létre, hogy nagyon nagy hiány van szakápolókból. Egyedül pedig egy műszakot nem lehet elvinni.

Hogyan telik egy segédápoló munkanapja?

Attól függ, hogy esti vagy nappali műszak. Héttől hétig tart. Amikor reggel elindulsz, egy kezeden meg tudod számolni, hogy mennyi ember van az utcán. Amúgy az éjszaka sokkal jobb szerintem.

Nappali műszaknál reggel hétkor bent kell lenni átöltözve. Meghallgatod az osztály átvételt, aminek az a lényege, hogy tudjad, hogy kivel mi van. Hétvégéken össze kell gyűjteni a diétákat, mert a diétás nővérnek el kell mondani, hogy ki mit eszik. Kórháza válogatja, de nyolc körül ki kell osztani a reggelit, közben pedig a szülők igényeit kielégíteni. De mindig vannak nagyon aranyos szülők és gyerekek, akik feldobják a napomat. Délelőtt vannak a vérvételek, azoknál szoktam segédkezni.

Van olyan nap, amikor egész nap nem jön senki, olyankor lehet beszélgetni a nővérrel és az orvossal. De van, hogy őrültek háza van. Amikor jön egy beteg, akkor kikérdezem, felhívom az orvost. A légutis betegeket nekem is észlelnem kell, ami azt jelenti, hogy mérek pulzust, szaturációt, illetve számolok légzésszámot.

Igazából nagyon változékony. Ami fix, azok az étkezések. Illetve a műszakok végén mindenkit le kell hőmérőzni, kivinni a teát, pelenkákat kivinni, elmosogatni az áztatóból és elpakolni. Emellett pedig ápolni szoktam a nővérek lelkét, mert ezzel tudok sokat segíteni.

Lázlapokra az alap adatokat fel szoktam írni, illetve a betegfelvétel egy részét is, például a súlymérést és egyéb méréseket megcsinálhatom. Ha elmegy egy beteg, akkor ki kell pakolni a szobát és lefertőtleníteni, az ágyhúzás az mindenképpen az én feladatom.

Miért érdemes ezt a szakmát választani?

Úgy érzed, hogy valami hasznosat csinálsz, mert nagy haszna van. Egyetemmel eléggé kompatibilis. Nem egy életcél, de átmenetileg egy jó munka. Ki van balanszolva, hogy kis pénzért önkénteskedés. Nagyon fel tudja tölteni az embert egy-egy család, vagy gyerek.

Ha egy szóval kellene kifejezned, hogy mit jelent számodra ez a szakma, melyik szót választanád?

Tapasztalat.

Ha érdeklődsz az egészségügy iránt, és érdekelne az ápoló szakma, akkor olvasd el a csecsemő- és gyermekápoló szakma leírását az alábbi linken.

Ha pedig az egészségügyi szakképzésekről szeretnél többet megtudni, akkor olvasd el az alábbi cikkünket:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.