Tudják, hogy fontos lenne, mégis keveset sportolnak a Z-generációs fiatalok

Szerző: | 2024. május. 6. | Egészség

Az Allianz és a NOB közös kutatása rámutatott: a Z-generációs fiatalok sportolási hajlandósága alacsony, de akik rendszeresen mozognak, magabiztosabbak és elégedettebbek. A sport jótékony hatásait a szülők is elismerik.

Célkeresztben a Z generáció fizikai aktivitása

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az olimpiai és paralimpiai mozgalom globális biztosítási partnere, az Allianz közös kutatásának célja az volt, hogy feltérképezze, mennyit mozognak a Z generáció tagjai, mi motiválja és mi akadályozza őket a mindennapos testmozgásban. Az Allianz közleményéből kiderül, hogy a nemzetközi kutatásban ötezer 12 és 24 év közötti fiatal, valamint kétezer 12-18 év közötti fiatal szülője vett részt tíz különböző országban. 

A fiatalok és a szülők többsége szerint fontos a rendszeres mozgás

Az eredmények alapján csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen – de aki igen, elégedettebb és magabiztosabb. A Z generáció fizikai aktivitással kapcsolatos attitűdjei bíztatóak: 72 százalék számára fontos az aktív sportolás. 

A válaszadók 55 százaléka szívesebben jár iskolába olyan napokon, amikor lehetőségük van testmozgásra, 46 százalékuk pedig úgy érzi, jobban tud koncentrálni testmozgás után. A kutatás lényeges megállapítása, hogy a szülők több mint 90 százaléka elismeri a sportolás egészségre és jólétre gyakorolt előnyeit.

A kutatás eredményei alapján csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen – de aki igen, az elégedettebb és magabiztosabb. (Fotó: 123RF)

Aggódnak mások véleménye miatt

Ugyanakkor a sport és a testmozgás iránti elkötelezettség szintje továbbra sem biztató: ötből csupán egy fiatal, a megkérdezettek kevesebb, mint 20 százaléka szán hetente legalább öt órát sportolásra. 

Amikor arról kérdezték őket, hogy milyen akadályok vagy aggályok gátolják őket a sportolásban, a fiatalok elsősorban más kötelezettségeikről beszéltek, a tanulást 67 százalékuk emelte ki. Az eredményekből az is kiderül, hogy 53 százalékuk nem akar ismeretlen emberekkel sportolni, de 50 százalék egyedül sem. Minden második válaszadó a mások róla alkotott értékítélete miatt aggódik, esetleg amiatt, hogy nincs elég jó fizikai állapotban.

Az éghajlatváltozás és a válság is akadályt jelent

Az elégtelen fizikai aktivitás mögött globális kihívások is állnak. A válaszok alapján fiatalok több mint egyharmada a megélhetési válság miatt sportol kevesebbet, míg 30 százalékukat az éghajlatváltozás okozta szélsőségesen meleg, csapadékos vagy vízhiányos időjárás korlátozza a testmozgásban. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a megkérdezettek 31 százaléka saját bevallása szerint a Covid-19 következtében mozog kevesebbet, 13 százalékuk pedig még mindig aggodalmat érez a járvány terjedésével kapcsolatban.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.