Egy szakma, ahol az alkotásé a főszerep – interjú Basa Gergely szárazépítő szakemberrel

Szerző: | 2024. február. 1. | Munka

Egyedi ötletek, fantáziadús, elegancia, alkotás… Ezeknek a szavaknak a hallatán a legtöbb embernek valamelyik kreatív ágazatba tartozó szakma jutna eszébe. Csak nagyon kevesen gondolnának az építőiparban tanulható szárazépítő szakmára, pedig a szárazépítés az a terület, ahol nemcsak a képzelet nyit teret a fantáziának, hanem a valóságban is szemet gyönyörködtető alkotások születnek. 

Hogyan telik egy szárazépítő napja? Milyen technikákkal dolgozik, milyen kihívásokkal néz szembe egy gyakorlott szakmabeli? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Basa Gergely szárazépítővel beszélgettünk.

A szárazépítő szakma viszonylag új az építőiparban. Szakmabeliként, hogy látod, mennyire népszerű? 

Az elmúlt években, sajnos egyre kevesebb a jó szakember, mint minden építőipari szakmában. Szakemberekre viszont szükség van, hiszen mindig épül valami.

A szakemberhiányt a vállalkozók a munkabérek folyamatos emelésével próbálják kompenzálni, így próbálják magukhoz csábítani a profi szakembereket.

A kedvező kereseti lehetőség miatt döntöttél úgy, hogy szárazépítő leszel?

Az építőiparban sok a lehetőség és a megélhetés miatt sem kell aggódni, de nemcsak a biztos megélhetés volt számomra szempont. Szeretek építeni és alkotni. Így amellett, hogy jól fizet, ebben a szakmában a kreativitásom is kiélhetem.

A kreativitás mellett, milyen kompetenciákra és készségekre van szükség a szárazépítő szakma gyakorlásához?

Fontos, a szemmérték, a jó kézügyesség. A kőművesekkel ellentétben, mi nem téglát és habarcsot használunk az építéshez, hanem kész szerkezeti elemekkel falazunk, többnyire gipszkartonnal. Ezeknek az előre gyártott elemeknek a mozgatásához jó fizikumra van szükség. 

Megemlíteném még a csapatszellem fontosságát is, hiszen a munkák során nemcsak a többi építőipari szakemberekkel dolgozunk együtt, hanem gépészeti szakemberekkel is.

 Szóval ez mind fontos, de a legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy szeresd, amit csinálsz.

Hat éve dolgozol ebben a szakmában. Mi volt az eddigi legnagyobb sikered?

Nem tudok kifejezetten ilyet kiemelni. A legnagyobb siker? Minden egyes befejezett munkára, egyaránt sikerként tekintek, de általában a nagyobb, hosszútávú kivitelezések befejezése, átadása nagyobb büszkeséggel tölt el. 

Maradjunk a legeknél. Mi jelentette a legnagyobb kihívást az eddigi munkádban?

A Budaörsi Mercedes szalonjának mennyezete, mert nagy felületen kellett dolgozni emelőgépekkel, a szakmában ritkán használt anyagokkal.

A szárazépítő szakma sajátossága, hogy a munkához használt anyagokhoz nincs szükség vízre.

Igen, előre gyártott építőelemekből száraz technológiával, dolgozunk. A munkához használt kötőanyag a gipsz, ami a cementtel ellentétben nem vízben, hanem levegőn szilárdul. Gyorsabb az építés és viszonylag olcsóbb is.

A fotón Basa Gergely szárazépítő egyik munkája látható. Kép forrása: https://gipszkartonozas.com/

Beszéltünk kihívásokról, sikerekről. Hogyan telik egy átlagos munkanapod?

A nap a munkafolyamatok átbeszélésével indul, majd elkezdünk dolgozni. Van, hogy állmennyezetet építünk, máskor válaszfalakat vagy tetőteret alakítunk ki. A megrendeléstől függ.  A napot mindig a szerszámok összepakolásával és a munkaterület takarításával zárjuk.

Hogyan látod a szakma jövőjét? 

Ahogy mondtam, a jó szakemberekre nagy a piaci igény. Egy szárazépítőre a felújításkor és az új épületek belső tereinek kialakításakor is szükség van. Biztos egzisztenciát nyújt, kreatív és változatos munkával.

Úgy gondolom, nem bántad meg, hogy ezt a szakmát választottad. Új döntési helyzetben is szárazépítő lennél?

Mindenképp! Építeni és alkotni mindig izgalmas dolog, építőkre mindig szükség lesz, amíg ember él a Földön. A szárazépítés könnyen tanulható szakma. Aki kreatív és szeret építeni biztos, hogy érvényesülni fog ebben a szakmában.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó