Michelin-csillagos séftől tanulnak a Szegedi Szakképzési Centrum szakács tanulói

Szerző: | 2024. február. 13. | Iskolák

szakács szaktechnikus

A Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola tanulói egy Erasmus+ program keretében szervezett workshopon Bernard Fournier olaszországi Michelin-csillagos séftől is tanulnak.

Egy tavalyi kurzust követően a szegedi iskolába visszatérő, a tanulókkal a többi közt almás rizottót főző séf igyekszik bemutatni, hogy egyszerű alapanyagokból hogyan lehet az olasz konyhára jellemző kifinomult ételeket készíteni.

A szakmai fogások mellett fontos, hogy a diákok megtanulják azt is, hogy a későbbi munkájuk során hogyan kerülnek kapcsolatba a vendégekkel. hangsúlyozta a szakember.

Az Erasmus+ programban lehetőség van olyan külföldi szakértők meghívására, akik az iskola diákjai, oktatói és duális partnerei számára új szakmódszertani ismereteket, jó gyakorlatokat adnak át. A vendégoktatók óráin a tizedikes, tizenegyedikes és a technikumba járó tizenkettedikes diákok vesznek részt, de a nemzetközi szakemberek az iskola tanáraival és az intézménnyel együttműködő éttermek, szállodák munkatársaival is megosztják tapasztalataikat- árulta el Elek Sándor igazgató.

Bernard Fournier a Luganói-tó partján fekvő Campione d’Italia Da Candida étterem séfjeként 1995-ben nyerte el a Michelin-csillagot. Mint elmondta, franciaként negyven évet élt Itáliában, így külföldön az olasz és a francia konyhát egyaránt képviseli.

A franciaországi Cholet-ban működő Bistrot de la Gare séfje, Laurent Samson – miközben vörösboros kakast, coq-au-vin-t főzött a diákokkal – kifejtette, rendkívül fontosnak tartja a tudásátadást, a szakember-utánpótlást.

A most a tanulókonyhán dolgozó fiatalok lesznek néhány év múlva az éttermek munkavállalói.

A Szegeden szintén második alkalommal kurzust tartó séf hangsúlyozta, miközben a szakmai fogásokat mutatja be a diákoknak, maga is tapasztalatokat gyűjt a magyarországi képzésről. Ezt azért is tartja fontosnak, mert már öt éve rendszeresen érkeznek hozzá fiatalok gyakorlatra az iskolából, jelenleg is két szegedi diák tanul az éttermében.

 Krajkó Fruzsina Zoé, a párizsi Dior-ház cukrásza elmondta, miután 2019-ben végzett a szegedi középiskolában, Laurent Samson első magyar gyakornokaként került Franciaországba. A szakember vaníliás sárgakrémmel töltött- hajtogatott diós tésztát készített a leendő cukrászokkal. Úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy egykori iskolájában átadhatja a tanulóknak azokat az ismereteket, melyeket az elmúlt években megszerzett, a jövőben pedig szívesen dolgozna olyan helyen is, ahol diákokkal foglalkozhat.

MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Ez is érdekelhet:

[difl_blogcarousel post_display=”by_category” item_spacing=”10px” speed=”1000″ centered_slides=”on” loop=”on” autoplay=”on” autospeed=”6000″ pause_hover=”on” equal_height=”on” wrapper_margin=”||0px||false|false” wrapper_padding=”||0px||false|false” item_wrapper_padding=”||0px||false|false” item_margin=”||0px||false|false” item_padding=”||0px||false|false” item_spacing_tablet=”10px” item_spacing_phone=”0px” item_spacing_last_edited=”on|phone” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” max_height=”300px” custom_margin=”||0px||false|true” custom_padding=”||0px||false|false” global_colors_info=”{}”][difl_postitem type=”image” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/difl_postitem][difl_postitem type=”title” title_tag=”p” element_padding=”|20px||20px|false|true” _builder_version=”4.20.0″ _module_preset=”default” post_font_style_font=”Montserrat|700|||||||” post_font_style_text_color=”#030E6E” post_font_style_font_size=”0.9rem” post_font_style_line_height=”1.3em” global_colors_info=”{}”][/difl_postitem][/difl_blogcarousel]