Technikum – Válassz hozzád illő iskolatípust!

Szerző: | 2024. január. 12. | Iskolák

A grafika egy osztálytermi táblát ábrázol, amin technikum felirat és egy pipa látható.

A 2020-ban átalakított új iskolai rendszerű szakképzésben választható két iskolatípus közül az egyik a technikum. Kinek érdemes választani? Milyen lehetőségeket kínál a technikum?

A tudatos iskolakeresés támogatására indított cikksorozatunk első részében a szakiskolát mutattuk be. Kiknek ajánlott ez az iskolatípus, milyen szakmai képzéseket lehet tanulni a szakiskolában. Most, a legnépszerűbb iskola típusáról, a technikumi képzésről olvashattok.

A technikumi szintű oktatás sokak számára a minőségi szakmai képzést jelképezi napjainkban is, így hívószó lehet a tanulóknak és azoknak a szülőknek is, akiknek gyermeke pályaválasztás előtt áll.

Kiknek ajánlott a technikum?

Azoknak a tanulóknak érdemes a technikumot választani, aki érdeklődést mutat valamelyik ágazat iránt, de a szakma mellett érettségi bizonyítványt is szeretne szerezni. Tervezi, hogy az érettségi után azonos szakmairányon kezdi meg a felsőfokú tanulmányait.

Nemcsak személyiségéhez illik a választott ágazat, hanem megfelelő képességekkel és kompetenciákkal rendelkezik a választott szakma gyakorlásához is.  

A technikum, elsősorban azoknak a diákoknak ajánlott, akiknek nem okoz gondot, hogy a közismereti tárgyak tanulása mellett, szakmai gyakorlaton is részt kell venni. A szakmai oktatás duális képzőnél vagy az iskola tanműhelyében történik.

Milyen lehetőségeket biztosít?

  • a választott ágazat alapos megismerését (az öt éves képzés első két évében ágazati alapoktatás folyik a technikumban)
  • rendszeres ösztöndíjat
  • valós munkakörnyezetben történő szakmatanulást (sikeres ágazati alapvizsga után, duális képzés keretében valósul meg)
  • munkabért a szakmai oktatás során
  • érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet
  • előnyt a felsőfokú felvételi eljárásban, szakirányú továbbtanuláskor
  • pályakezdési juttatást

Ha szívesen olvasnál még a technikumi képzés előnyeiről, kattints a linkre.

Ám, ha arra vagy kíváncsi, hogy melyek a legjobb iskolák, a TOP 100 technikum rangsorát itt találod.

Videóinkból is hasznos és érdekes információkat tudhatsz meg a szakmatanulásról.

Ez is érdekelhet!

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.