Téli gumi használatának fontossága – abroncsgyártó szakma

Szerző: | 2024. január. 12. | Mi leszek?

Téli, havas úton megy egy autó.

Az abroncsgyártó szakmában dolgozók számos feladatuk mellett, figyelnek arra is, hogy a téli és nyári gumik összetétele megfelelő legyen, hiszen a téli gumik használata nagyon fontos. A saját biztonságunk érdekében használnunk kell a téli gumikat!

A téli és nyári gumik különbsége

A téli gumiabroncsok és a nyári gumiabroncsok közötti különbségek kulcsfontosságúak a biztonságos és hatékony közlekedés szempontjából. A téli gumiabroncsok tervezése és kialakítása olyan speciális tényezőket vesz figyelembe, amelyek a hideg, hó, jég és latyakos utakhoz alkalmazzák őket.

Az elsődleges különbség a gumiabroncsok összetételében rejlik. A téli gumiabroncsok olyan speciális gumi összetevőkből készülnek, amelyek hideg hőmérsékleten is megőrzik rugalmasságukat.

A hidegben a nyári gumiabroncsok merevebbek lehetnek, és elveszíthetik tapadásukat és rugalmasságukat, ami kockázatokat jelent a vezetés során. A téli gumiabroncsok tervezése rugalmasabb anyagok alkalmazását foglalja magában, hogy megfelelő tapadást és teljesítményt biztosítson alacsony hőmérsékleten.

A másik fontos tényező a mintázat kialakítása. A téli gumiabroncsok rendelkeznek mélyebb barázdákkal és lamellákkal, amelyek hatékonyabban szorítják ki a vizet a futófelület és az út között. Eközben pedig a hó beletapad a barázdákba, és mivel a hó a hóhoz tapad a legjobban, ez elősegíti azt, hogy a kerekek ne csúszkáljanak. Ezek a kialakítások javítják a tapadást és csökkentik a csúszás veszélyét a téli körülmények között.

Az időjárási jelzéseket is figyelembe veszik. A téli gumiabroncsokat gyakran M+S (Mud + Snow, latyak és hó) jelöléssel láthatjuk el, ami azt jelzi, hogy alkalmasak latyakos és hóval borított utakra. Néhány gyártó speciális téli gumiabroncsokat is kínál hópihe szimbólummal, amelyeket magasabb minőségi követelmények alapján tesztelnek és minősítenek.

Fontos megjegyezni, hogy a téli gumiabroncsok használata nem csak a hóval fedett utakon fontos. A hideg hőmérsékleten, nedves és latyakos körülmények között is javítják a tapadást és a vezetési biztonságot. A téli gumiabroncsok használata különösen ajánlott, ha az átlaghőmérséklet 7°C alá csökken.

A téli és nyári gumiabroncsok közötti különbségek tehát kulcsfontosságúak a biztonságos vezetés szempontjából. A megfelelő gumiabroncsok kiválasztása és az időjárási viszonyoknak megfelelően történő cseréje alapvető lépés a vezetési biztonság és kényelem szempontjából.

Barázdált téli gumiabroncs közelről.
A téli gumiabroncsok mélyebb barázdákkal és lamellákkal, rendelkeznek, amelyek hatékonyabban szorítják ki a vizet a futófelület és az út között. (Fotó: 123rf)

Téli gumik gyártója, az abroncsgyártó szakma

A különféle gumik előállításában fontos szerepet játszik az abroncsgyártó, aki felelős a gyártáshoz szükséges gumikeverékek és félkész termékek előállításáért. Munkájába beletartozik az alapanyagok minőségének ellenőrzése, a gumikeverékek precíz vizsgálata, valamint a nyersabroncsok vulkanizálása.

Emellett a késztermékeken roncsolásos és roncsolásmentes vizsgálatokat végez, és folyamatosan ellenőrzi a termelő gépeket. Ezekkel a vizsgálatokkal is biztosítva, hogy megfelelő minőségű, biztonságos téli és nyári gumik kerüljenek ki a gyárakból.

Az ideális szakembernek jó műszaki érzékkel, fizikummal, és kézügyességgel kell rendelkeznie. Fontos a digitális kompetenciák megléte, valamint a pontos, precíz munkavégzés.

Kiből lehet abroncsgyártó?

Az abroncsgyártó szakma elsősorban azoknak ajánlott, akik érdeklődnek a gumik előállítása iránt, valamint vonzódnak a gyártási folyamatokhoz.

Az abroncsgyártó szakmát tanulók hároméves képzése szakképzettséggel zárul, de az érettségivel rendelkezők tovább tanulhatnak, és két év alatt gumiipari technikusi végzettséget is szerezhetnek. A szakma tehát rugalmas lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és továbbképzésre az érdeklődők számára.

Ha kíváncsi vagy további részletekre az abroncsgyártó szakmával kapcsolatban, akkor olvasd el a szakmaleírásunkat:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.