Gumiipari technikus, egy változatos szakma

Szerző: | 2023. november. 10. | Mi leszek?

Védősisakos, szemüveges és fülvédős gyári munkás egy nagy gépen húz meg egy kart.

A gumiipari technikusok számos területen dolgoznak a gumigyárakban. Nem csak a laboratóriumban, de a gyártósoron, a gépek között is találkozhatunk velük.

A gumiipari technikusok tehát sokféle feladatot látnak el a gumiipari feldolgozó üzemekben, de hogy pontosan miket is, azt itt megtudhatod.

A laboratóriumban

Az egyik hely, ahol jelen vannak, a laboratórium. Itt készítik elő a különféle vizsgálatokhoz szükséges vegyszereket anyagokat és eszközöket. A vizsgálatok során különféle laboratóriumi műveleteket végeznek.

Ilyen például az ülepítés, ami egy olyan folyamat, amivel egy szilárd és egy folyékony anyagot tudnak kettéválasztani. De végeznek desztillációt, abszorpciót, kristályosítást és még sok érdekes folyamatot. (Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mit is takarnak ezek a folyamatok, akkor a cikk végén találhatsz a leírásukhoz vezető linkeket.)

A sok érdekes folyamat mellett rengeteg mérést is végeznek. Mérnek többek között tömeget, hőmérsékletet, nedvességet és sűrűséget is. Ezután a mért adataikkal egyszerű számításokat és mértékegység átváltásokat is végeznek.

Ezekhez a folyamatokhoz természetesen tudniuk kell használni a laboratóriumban fellelhető felszereléseket is, amelyekkel a méréseiket el tudják végezni.

Laboratóriumi köpenyes ember gumikesztyűben egy kémcsőből önt át egy másikba kék színű folyadékot, előtte egyéb kémcsővel tele folyadékokkal.
A vizsgálatok során különféle laboratóriumi műveleteket végeznek. (Fotó:123rf)

Gumiipari technikus és a műszaki rajzok

Azonban nem csak a laboratóriumi eszközökkel kell tudniuk dolgozni. Feladatuk például az is, hogy egyszerű műszaki ábrákat el tudjanak olvasni. Fel kell ismerniük különböző ábrázolásokat és folyamatábrákat kell értelmezniük.

De nem csak meg kell érteniük ezeket a rajzokat, hanem azonosítaniuk kell rajta a fontos gépelemeket és megnevezniük összetett gépelemek alkatrészeit.

Ez tehát már két terület, amihez érteniük kell. A laboratórium és a műszaki rajzok. Azonban a gyártósorról még nem is esett szó, pedig ott is jelen kell lenniük.

A gyártósoron

A gyártáshoz szükséges gumikeverékeket még részben a laboratóriumban, de a gumiipari technikus készíti elő a recept alapján. De a gumiipari technikus emellett kezeli, működteti a gépeket vagy gépsorokat.

Így például az extrudergépet is ő kezeli. Az extrudálás során műanyag granulátumból egy felmelegített csigaorsó segítségével képlékeny anyagot képez a gép, és azt átsajtolja egy matricán, így az felveszi a formázónyílás alakját. Ez tehát egy nagyon fontos folyamat a gyártás során.

Az extrudergép mellett más gépeket is kezel. Ilyenek például a vágógépek, az anyagmozgató és -szállítógépek.

A gépek leállításában, karbantartásában is részt vesz.

Gumiipari technikus, mint minőségellenőr

Végül pedig minőségellenőri feladatokat is ellát. A gyártás teljes folyamata alatt ellenőrzi a termék minőségét. Mintát vesz belőlük és a laboratóriumba küldi. A kész termékeket pedig szintén ellenőrzi.

Természetesen a munkája során folyamatosan dokumentál. Feljegyzi az összes adatot, valamint a számolásokra, mérésekre kapott eredményeit.

A gumiipari technikus tehát egy nagyon összetett és bonyolult munka, de egyben nagyon fontos is, hiszen például az általa gyártott gumiabroncsok nélkül nem tudnának autókat gyártani.

Ha leginkább a laboratóriumi része érdekel a szakmának, akkor neked való lehet a vegyész technikus szakma. Erről a szakmáról az alábbi linken találhatsz leírást:

Az alábbi linkeken elolvashatod, hogy mi is pontosan az ülepítés, a desztillációt, az abszorpciót és a kristályosítást

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.

Promó

Promó