A test – a második porcika kvíz

Szerző: | 2023. július. 28. | Kvíz

A képen sejtek nagyított képe látható

Nagyon sokan töltöttétek ki a test – szervezetünk számokban című kvízünket, ezért készítettünk nektek egy új kvízt. A téma még mindig az emberi test rekordjai, de újak a kérdések. Most egy kicsit nagyobb hangsúlyt kaptak a sejtek, de reméljük, hogy ezt is szeretni fogjátok!

Az emberi test rekordjai

Amióta a mikroszkópot feltalálták, egyre többet tudunk a baktériumok és vírusok világáról, és természetesen a saját sejtjeinkről is. Az elektronmikroszkóp feltalálásával pedig már a sejtek anyagcsere folyamatait is feltérképezték, és egyre több érdekességre derül fény a szervezetünk működését illetően.

A képen egy mikroszkóp látható, mögötte kémcsövek
Az emberi test alapegységei a sejtek, amelyek működésének feltérképezésében sokat segítettek a mikroszkópok (Fotó: 123rf.com)

Te tudod, hogy hány kromoszómája van egy sejtednek? És hogy vajon meddig bírják a sejtjeid oxigén nélkül? Milyen gyorsasággal terjed végig a fájdalom az idegrendszereden, mikor bevered a lábujjadat a küszöbbe? Hány idegsejted alkotja az agykérgedet? És vajon milyen rekordjai vannak a szívednek?

Ha érdekelnek a válaszok, akkor töltsd ki a tesztet, mert hidd el, tudunk neked újat mondani!

Buzdító szöveg nyíllal, kertek alatt állattartás témájú kvízhez.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.