Újévi szokások, babonák

Szerző: | 2023. december. 31. | Kikapcs

A kép előterében egy kék óralapú arany vekker áll, mögötte tűzijáték a sötét égen.

Az új év köszöntése számos kulturális és egyéni újévi szokással jár, amelyek a világ különböző részein változatosak és színesek.

Az év vége és az új év kezdete mindig kiváló alkalmat kínál az embereknek arra, hogy örömmel és reménnyel tekintsenek előre az elkövetkező időszakra. Ilyenkor sok ember újévi fogadalmat tesz.

Újévi fogadalmak

Az egyik legelterjedtebb újévi hagyomány a fogadalmak tétele, amely az egyéni célok kitűzésének és az önkéntes fejlődés vágyának kifejezése. Az emberek szerte a világon elkötelezik magukat az egészség, a karrier vagy a személyes fejlődés területén, és így próbálnak pozitív változásokat elérni az életükben.

Az újévi fogadalmakat azonban nem egyszerű megtartani, sokaknak februárra alábbhagy a lendületük. Azonban vannak módszerek, amelyek segíthetnek őket megtartani. Ilyen például, ha nem egyedül vágunk neki, vagy ha kisebb célokat tűzünk ki, amiket hamarabb elérünk, és fenntartják a lelkesedésünket.

Színes tűzijáték a sötét égen.
Az ég csillogó fényei és a vidám összejövetelek közösségi élményt teremtenek, amelyek a régi évet búcsúztatják, és az új év optimizmusával telítik meg az emberek szívét. (Fotó: 123rf)

Tűzijáték

A tűzijáték és az ünnepi bulik is az újév ünneplésének részei. Az ég csillogó fényei és a vidám összejövetelek közösségi élményt teremtenek, amelyek a régi évet búcsúztatják, és az új év optimizmusával telítik meg az emberek szívét.

Ráadásul a babona úgy tartja, hogy a fények és a zajok távol tartanak minden rosszat tőlünk.

Éjféli csók

Az éjféli csók, amelyet sok kultúrában gyakorolnak, nem csupán romantikus jelentőséggel bír, hanem szerencsét is hoz a következő évben. Az emberek összezárnak, hogy üdvözöljék az új esztendőt, és egy pillanatra megoszthassák egymással a reményüket és szeretetüket.

A babona azt is tartja, hogy akitől újév napján csókot kapunk, az egész évben szeretni fog minket.

Tiszta ház

A tiszta ház és a frissített kiállás szintén gyakran előforduló hagyományok egyike. Az emberek megpróbálják elengedni a régi terheket, tisztítani otthonaikat és új energiákkal feltöltődni az új év kezdetére.

A babona úgy tartja, hogy amit újév napján cselekszünk, az hatással lesz az egész évünkre. Éppen ezért kell tartózkodni a veszekedéstől és a vitáktól. Ha pedig újév napján korán kelünk, akkor a babona szerint egész évben frissek leszünk, viszont, ha betegnek, gyengének érezzük magunkat, akkor az egész évünk is olyan lesz.

Egy fürt zöld szőlő egy hálós anyagon.
Spanyolország: 12 ütés alatt 12 szőlőszemet esznek a hónapokat jelképezve (Fotó: 123rf)

Újévi szokások és babonák a világ minden tájáról

  • Svájc: 12 órakor 12 korsó sört kell meginni a szerencséhez
  • Szlovákia: pénzt kell rakni az ünnepi asztalterítő alá
  • Japán: szalmaköteget kell kötni a bejárat fölé, hogy a rossz szellemeket távol tartsa
  •  Kína: újév napján, aki söpör, az kisöpri a szerencséjét a házából
  • Spanyolország: 12 ütés alatt 12 szőlőszemet esznek a hónapokat jelképezve
  • Brazília: az év első pillanataiban a tengerbe ugranak, hogy szerencséjük legyen

Az újévi szokások változatosak és gazdagok, hiszen minden kultúra és közösség hozzájárul saját egyedi módon a köszöntő ünnepségekhez. Az új év reményt és lehetőségeket hoz, és ezek a hagyományok segítenek az embereknek összekapcsolódni, ünnepelni és együtt készülni az elkövetkező esztendőre.

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.