500 intézményben 280 ezren tanulnak a szakképzési rendszerben

Szerző: | 2023. szeptember. 1. | Iskolák

A kormány feladata, hogy teret nyisson a szakképzésben tanuló diákoknak.  500 intézményben 280 ezren tanulnak a szakképzésben és egyre jobbak a szakképzési rendszerben tanuló diákok továbbtanulási mutatói – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken az országos szakképzési tanévnyitón, Szekszárdon.

 Csák János a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikumában és Szakképző Iskolájában rendezett eseményen hangsúlyozta: mesterségbeli tudás nélkül nincs az embernek önbecsülése- adta hírül az MTI.

„Nincs erős, cselekvőképes haza gazdaságilag erős kulturálisan magabiztos emberek és családok nélkül” – fogalmazott a miniszter, aki a Hunor Magyar Űrhajós Program négy űrhajósjelöltjével együtt nyitotta meg a szakképzési tanévet.

 Ha lemaradunk, elveszítjük a jövőnket – jegyezte meg. Kifejtette, a reálgazdasághoz a szakképzés áll a legközelebb, ezért alakította át a kormány a rendszert duális képzéssé.

A kormány feladata, hogy „teret, pályát nyisson” a szakképzésben tanuló diákoknak. Hozzáfűzte, reméli, hogy sok diákból lesz vállalkozó, innovátor, a szakképzési rendszer sikerei azt ígérik, hogy ez valóra válhat.

Most már 500 intézményben 280 ezren tanulnak a szakképzési rendszerben, és egyre jobbak az innen kikerülő diákok felvételi mutatói, méltó helyére került a szakképzés – közölte.

 A szakképzésben ma új kompetenciák elsajátítására van szükség az informatika, robottechnika, mesterséges intelligencia, idegennyelvtudás terén. A kamara át tudja adni a döntéshozóknak azokat az információkat, amelyek az előrelépéshez szükségesek, ennek érdekében 19 ágazati készségtanácsot működtetnek, amelyekben több mint 300 vállalat vesz részt -emelte ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Elértük tíz év alatt, hogy ma többen járnak s z a k k é p z é s b e , mint hagyományos gimnáziumba – tette hozzá a MKIK elnöke.

 Horváth István, a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a csaknem harminc szakmát oktató Tolna Vármegyei Szakképzési Centrumban 3400 nappali tagozatos diák mellett 2300 felnőtt is részt vesz a duális képzésben.

Beszámolt arról, hogy az intézmény nyolc iskolájában az elmúlt négy évben több mint négymilliárd forint értékű felújítás történt kormányzati segítséggel és pályázati forrásból.

 Dömötör Csaba, a szakképzési centrum kancellárja ismertette: a hat tolnai városban működő centrum ma már több mint 300 vállalkozással áll kapcsolatban, amelyek közül mintegy 230 duális partner. Emlékeztetett, hogy az intézmény az országban elsőként hozott létre ágazati képzőközpontot az autóipar területén.

Gyurkovics János (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere köszöntőjében utalt arra, hogy a felújított Hunyadi Mátyás Technikum és Szakképző Iskola mellett épült meg a Szekszárdi Tudásközpont és a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi központja is.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.