Egészségünk megőrzése érdekében az egyik legalapvetőbb teendő, hogy egészséges, megbízható ételeket fogyasztunk. Ebben segít nekünk az élelmiszer-ellenőrzési technikus, aki munkája során alaposan vizsgálja és ellenőrzi a különböző élelmiszereket, azok alapanyagait és csomagolását.
Mivel foglalkozik az élelmiszer-ellenőrzési technikus?
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus az ételeink biztonságáért felel. Ő az a szakember, aki minden olyan helyen megtalálható, ahol emberi fogyasztásra alkalmas terméket állítanak elő: élelmiszeripari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az alapanyagok minőségét önállóan, vagy mérnöki irányítással. Részt vesz az alapanyagok, illetve a termékek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában és tárolásában.
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus átfogó élelmiszeripari ismeretekkel rendelkezik. Ismeri az ipari műveleteket, a technológiai folyamatokat és a legújabb szakterületi trendeket. Munkája során laboratóriumi eszközöket és műszereket használ, ezek segítségével határozza meg a minták mennyiségi és minőségi összetételét. A vizsgált mintákat a kapott eredmények alapján minősíti, és elvégzi a szükséges adminisztrációt. Esetenként feladata lehet a kollégák irányítása és ellenőrzése is.
Precíz és pontos laboratóriumi tevékenység
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus szakma ajánlott azok számára, akiket érdekelnek a laboratóriumban végezhető aprólékos tevékenységek, szívesen foglalkoznak kémiai és fizikai folyamatok elemzésével, és motiválja őket, ha munkájuknak rövid időn belül látható eredménye van.
A minták vizsgálatához és a laboratóriumi mérések elvégzéséhez jó problémamegoldó képességre és matematikai gondolkodásra, valamint hatékony információkezelésre van szükség. A kémiai, biológiai és egészségtani ismeretek elengedhetetlenek, a műszerek használatához pedig előny, ha a szakember műszaki területeken is otthon érzi magát. A szabályok felelősségteljes betartása és az instrukciók pontos követése kiemelt fontosságú ebben a szakmában.
A teljes élelmiszeripar ágazat várja a jól képzett szakembereket
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus szakember munkáját az élelmiszeriparban, leggyakrabban kis- és középvállalkozások alkalmazottjaként végzi, jellemzően élelmiszeripari laboráns, élelmiszer-analitikus technikus, élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns munkakörökben.
A szakma azok számára is jó választás, akik a továbbtanulást fontolgatják. A felsőoktatásban a technikumi ismereteidre alapozva például élelmiszermérnök vagy vegyészmérnök végzettséget szerezhetsz.
Élelmiszer-ellenőrzési technikus képzés
Az élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A képzés során az élelmiszeripari alapismereteken túl az élelmiszer-ellenőrzéssel és az élelmiszervizsgáló laboratóriumok működtetésével is megismerkedsz. A képzés része a 245 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, melyből 140 órát a 11., és 105 órát a 12. évfolyamon kell teljesítened.
A képzést hirdető iskolák listáját az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) felületén találod.