75 ezer tanuló vesz részt pályaorientációs mérésben

Szerző: | 2024. szeptember. 17. | Mi leszek?

A pályaorientációs felmérés célja, hogy a tanulók jobban megértsék érdeklődési körüket, erősségeiket, valamint az ezekhez illeszkedő pályaválasztási lehetőségeket. Várhatóan több mint 75 000 diák vesz részt a felmérésben, amelyet közel 2500 intézmény szervez.

Kulcsfontosságú a pályaorientációs felmérés

Az általános iskola utolsó évében a tanulóknak és családjuknak komoly döntést kell hozniuk: melyik középiskolába jelentkezzen a gyerek, mit szeretne tanulni? Ebben nyújt segítséget az OPM, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg. Az országos pályaorientációs mérés az általános iskolai végzősök érdeklődési területeit és kompetenciáit vizsgálja. 

A felmérés egy önkitöltős kérdőívből áll, amelynek eredményei alapján a diák személyre szabott visszajelzést kap érdeklődési irányáról, általa erősnek tartott képességeiről, további kompetenciáiról, illetve az ezekhez illeszkedő továbbtanulási irányokról. Ez segíthet a legmegfelelőbb középiskola és szakirány kiválasztásában.

A képen egy mosolygó fiatal lány látható asztalnál ülve, laptoppal.

A pályaorientációs felmérés egy önkitöltős kérdőívből áll, amelynek eredményei alapján a diák személyre szabott visszajelzést kap. (Fotó: 123rf)

Szülők és pedagógusok bevonása a sikeres pályaválasztás támogatásába

Az eredményeket csak a tanuló láthatja, ám érdemes megosztania szüleivel, hozzáértő felnőttekkel, akik további tanácsokkal segíthetik a megfelelő pálya, iskola és továbbtanulási irány kiválasztását. Az online platformon elérhetőek az ajánlott szakmai ágazatok bemutatói, valamint azoknak a középfokú iskoláknak a listája, amelyek ezeket az ágazatokat oktatják.

További segítség a továbbtanulás előtt álló diákoknak

Az Oktatási Hivatal másik fejlesztése, a Pályaorientációs Mérő- és Támogatóeszköz (POM), szintén elérhető minden pályaválasztás előtt álló diák számára. Ez az eszköz különösen hasznos a 7–8. és 10–12. osztályos tanulóknak, hiszen önismereti alapú, a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai (MTMI) készségeket is vizsgáló teszteket tartalmaz.

Az OPM és a POM célja, hogy a tanulók minél alaposabb tájékozottsággal vághassanak neki a továbbtanulásnak és a pályaválasztásnak, ezzel is segítve őket egy sikeres életpálya kialakításában.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó