Idén még többet kereshetnek a diákmunkások!

Szerző: | 2023. június. 7. | Munka

A képen egy lány látható, kezében befőttesüvegben pénz

Aki szeretne pénzt keresni a szünetben, annak remek lehetőség a nyári diákmunka. Még rengeteg lehetőség között lehet válogatni, és érdemes is, mert az idei szezonban tavalyhoz képest 18 százalékkal többet fizetnek. Igaz, az egyes területek között azért vannak különbségek. A témáról az UniSide oldal közölt cikket.

Jól fizet a diákmunka: átlagosan 18 százalékkal magasabb órabérre számíthatnak a diákmunkások az idei nyári szezonban.

Május utolsó hetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban. Az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint a munkáltatók jelzései alapján a következő órabérekre lehet idén számítani:

  • mezőgazdasági idénymunkák esetében átlagosan 1400 forint, 
  • gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint közötti összegre,
  • legalább 2000 forintra az üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen.

Tavalyhoz képest érezhetően visszaesett év közben a kiskereskedelemben foglalkoztatott diákok létszáma, ami összefüggésben van a szektor idei forgalmának visszaesésével. Nyáron azonban a jelek szerint ebben a szektorban is fellendülés várható a diákmunka terén, hiszen a szabadságolások miatti helyettesítések megoldásának továbbra is ez a legkézenfekvőbb módja.

Szintén a szabadságok tömeges kiadása miatt nő meg tervezhetően a gyártás és a logisztika területén is a diákok iránti igény, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban ugyanakkor a csúcsszezon generál jelentős plusz keresletet.

A képen egy fiatal fiú ül egy kanapén, előtte laptop, a kezében kávé
A nyári diákmunka díjazása is munkánként változó (Fotó: 123rf.com)

Diákmunka: 1770 forint az átlagos órabér

2023 első négy hónapjában 1770 forint volt az általunk közvetített diákok átlagos órabére, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 1505 forintot szintet – emelte ki Páli Nóra, a Trenkwalder diákszolgáltatási vezetője.

A nyári időszakra kínált alap órabéreket is számos területen teszik vonzóbbá a munkáltatók olyan kiegészítő juttatásokkal. Ilyen a műszakpótlék, a heti minimum 2-3 műszak esetén járó jelenléti bónuszok, vagy éppen céges busszal történő szállítás a lakóhely és a munkahely között.

A diákmunka vonzerejét az is növeli, hogy az elérhető jövedelem tavaly óta SZJA-mentes a 25 év alatti munkavállalók jövedelme. Ez azt jelenti, hogy például egy diákszövetkezetben foglalkoztatott tanuló teljes egészében megkaphatja a bruttó órabéré. Ez a jelenlegi átlagot jelentő 1800 forint esetében 270 forinttal nagyobb jövedelmet jelent óránként.

Bár már javában zajlik a jelentkezés a felajánlott pozíciókra, aki a tanulmányi szünetben szeretne munkát vállalni, egyelőre még rengeteg lehetőség között válogathat.

A jelentkezés során komoly előnyt jelent, ha valaki – a jellemzően heti 20-25 órára vállalt – munkaidejének beosztásával rugalmasan tud alkalmazkodni a foglalkoztató cég igényeihez.

– Érdekesség, hogy a ChatGPT használatát immár a diákmunkákra való jelentkezés során is érzékeljük. Az előszűrő feladatok értékelése során egyértelműen tetten érhető, hogy egy-egy komolyabb szakmai pozíció megpályázása során a diákok gyakran a mesterséges intelligenciát is segítségül hívják. A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy hosszabb távon nem éri meg ezzel próbálkozni. Egyrészt az így született válaszok egyelőre viszonylag könnyen kiszűrhetők. Másrészt sikeres kiválasztás esetében is hamar kiderül, hogy a felvételin trükközés történt – mutat rá Páli Nóra.

Ha nem szeretnél dolgozni a nyáron, akkor sem kell aggódnod, mert remek tanfolyamokat választhatsz a nyári szünetre! A 2023-as tanfolyamok trendekről ebben a cikkünkben olvashatsz többet.

Címkék: bérek | diákmunka | órabér

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó