Tizenkét gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mester vehette át mesterlevelét Dunaújvárosban

Szerző: | 2023. november. 21. | Fősodor

A képen a mesterlevelüket átvett gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mesterek láthatók.

Kilencedik alkalommal zárt mesterképzést a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara. Idén tizenkettő, a szakma csúcsára érkezett gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő szakember vehette át mesterlevelét a kamara által rendezett ünnepségen.

Minden jelentkező sikeres vizsgát tett

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által támogatott mesterképzésen tizenkét gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mestert avattak.

Králik Gyula, a városi kamara elnöke az ünnepség köszöntő beszédében kiemelte, hogy a megújult rendszerben új akkreditáció szerint kellett teljesíteni a követelményeket a résztvevő szakembereknek, így kiemelkedő eredmény, hogy mind sikeresen tették le a vizsgát. A szakma magas követelményeket támaszt a szakemberek felé, mindenki számára érzékelhető a hiány az ilyen munkákat elvégezni képes vállalkozások terén.

Gyakorlatorientált duális képzés

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára kifejtette, hogy sikeres gazdaságot egy ország csak fejlett oktatási rendszerrel képes megvalósítani. A kamara a kormányzattal együttműködve a szakképzés átalakítása során a munkaerőpiac igényeihez igazodó, gyakorlatorientált duális képzés mellett tette le a voksát. A képzés során fontos szerepet játszanak a gyakorlati képzőhelyeken tevékenykedő oktatók és mesterek. A főtitkár arra ösztönözte a mesterlevelük átvételére váró jelenlévőket, hogy gyakorlati oktatóként kapcsolódjanak be a szakképzésbe. 

Dunai Péter megemlítette azt is, hogy Gdanskban, az idei EuroSkills versenyen a magyar versenyzők kiemelkedő eredményt értek el, az országok rangsorában Svájc mögött a második helyen végeztek. A legkiemelkedőbb eredményt a magyar informatikai rendszerüzemeltetők érték el, különböző szakmákban további négy arany, egy ezüst, négy bronz és hét kiválósági érmet vehettek át az ifjú szakemberek. A főtitkár hangsúlyozta, hogy egyeztetések folynak a szakminisztériummal a felnőttképzés és a felsőoktatás munkaerőpiachoz igazodó, gyakorlatra fókuszáló átalakítása terén is.

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett ünnepségen vehették át mesterlevelüket a sikeresen vizsgázott gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mesterek. (Fotó: Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, dkik.hu)

Gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mester képzés

A gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mester képzés az épületgépészet ágazat képzése. A mesterképzésbe történő belépés feltétele a szakmai előképzettség, ennek részletei a Képzési és Kimeneti Követelményekben olvashatók. 

A gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő mesterképzés célja, hogy a mester magas szinten ismerje és művelje a komplex gázszerelő szakmát. Tevékenységi körét és szakmai tudását folyamatosan bővítse, munkájáért felelősséget vállaljon, képes legyen motiválni és tudását átadni a fiataloknak.

Digitális technológia és modern szerszámok

A gázfogyasztóberendezés- és csőhálózatszerelő mester hatósági gázszerelő igazolvánnyal rendelkezik. A képzettség megszerzésével a mester önállóan képes egy gázellátó rendszer kiépítésére, a kivitelezési munka megszervezésére, munkája átadására és dokumentálására a mindenkori jogszabályok, korszerű technológiák figyelembevételével a lakossági, kommunális, és ipari fogyasztók részére. 

A képzettséggel rendelkező mester ismeri és alkalmazza az energiatakarékos és környezetkímélő technológiákat és berendezéseket. Követi a műszaki fejlesztéseket, folyamatosan fejleszti tudását, továbbképzéseken vesz részt. Alkalmazza a digitális technológiákat, modern szerszámokat, mérő- és ellenőrző műszereket használ.

Részt vállal a Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő tanulók gyakorlati oktatásában. Kapcsolatot tart az ügyfelekkel, tervezővel, hatóságokkal, szakmai szervezetekkel, más szakmák képviselőivel.

Kiemelt képünk forrása: Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (dkik.hu)

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.