Zöld munkahelyek az EU-ban – Európai Éghajlati Paktum

Szerző: | 2023. július. 17. | Fősodor

Két tenyér tart kézben egy üveggömböt, amiben erdő látható

A zöld gondolkodás nagy hatással van a mindennapokra. Egyre több figyelmet fordítunk az éghajlati változások okozta problémák felderítésére és megoldására. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy az éghajlatváltozás és a klímaváltozás problémái nemcsak a mindennapjainkra vannak hatással, hanem a munkahelyekre és a szakmákra is, pedig az éghajlat-politikai fellépések már most is szerepet játszanak a jövő munkahelyeinek és lehetőségeinek megteremtésében.

A klímasemleges gazdaságra történő átállás hatással lesz az iparágak és ágazatok széles körére, hiszen új munkahelyek jönnek létre, új szakmák jelennek meg. Egyes állásokat más állások váltanak fel, és az is előfordulhat, hogy egyes munkaköröket újra kell gondolni.

Ennek a folyamatnak a támogatására hozták létre az Európai Éghajlati Paktumot (European Climate Pact), amelynek célja a zöld foglalkoztatás támogatása, a munkavállalók képzése és átképzése, érzékenyítése, illetve az előrejelzések, tanulmányok, vizsgálatok készítése egyaránt.

Az Európai Éghajlati Paktum

Az éghajlati paktum keretében a tagországok munkaügyi szervezetei, oktatási szervei és a hatóságai részesülnek majd olyan támogatásban, amivel segíteni tudják a zöld gazdaságban munkát kereső embereket. A cél annak ösztönzése, hogy előremozdítsák a munkavállalók és álláskeresők átképzését és aktív befogadását, továbbá elősegítsék új munkahelyek létrejöttét az adott régiókban.

Egy kéz tart a magasba egy narancssárga bolygót, ami mellett a hőmérő magas hőmérsékletet mutat
Az éghajlati változások érintik a környezetünket, és emellett a jövő munkahelyeit is (Fotó: 123rf.com)

A paktum számos tevékenységen keresztül szolgálja az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a környezetvédelem ügyét. Kiemelten fontos területek, amelyeket a paktum is meghatároz:

  • A zöldterületek ellenállóbbá tétele az éghajlatváltozással és az egészségünket fenyegető veszélyekkel szemben.
  • A környezetbarát közlekedés létrehozása, hiszen ökológiai lábnyomunkra jelentős hatással van az, hogy milyen közlekedési módokat részesítünk előnyben.
  • Oktatás és érzékenyítés a zöld gondolkodással és a klímaváltozással kapcsolatosan.
  • A minél környezetbarátabb épületek építése. Ezek az épületek azon kívül, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik eszközét jelentik, a mindennapi életünket is kellemesebbé teszik.

Éghajlat-politika

Az Európai Unió azt tűzte ki célul, hogy éghajlati szempontból 2050-re teljesen semlegessé válik, azaz gazdaságának nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátása nulla lesz. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhessük, a 2030-ra kitűzött éghajlatvédelmi és energiaügyi célokat kell először elérnünk. Ilyen cél például az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékkal történő csökkentése az 1990-es szinthez képest.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása az elmúlt években folyamatosan csökkent. Magyarországon például 1985-ről 2020-ra az összes üvegházhatású gáz kibocsátás 112 millió tonna CO2-ekvivalensről 63 millió tonnára csökkent. Az EU 27 tagországának trendje 1992-től lényegében együtt mozgott a magyar adatokkal, 2020-ra az EU üvegházhatású gázkibocsájtása az 1990-es évben mért adatok 68,4 százalékára csökkent.

Magyarországon a vizsgált szektorok, ágazatok közül a közlekedés és a hulladékkezelés kivételével mindenhol mérséklődött a kibocsátás. 2019-ről 2020-ra a kibocsátás közel 3%-kal mérséklődött, de ez jelentős részben a Covid19-járványnak tulajdonítható. A KSH infografikáját itt tekintheted meg. 

Az uniónak emellett készült egy biodiverzitási stratégiája is, amelynek célja, hogy 2030-ig megkezdődjön kontinensünk biológiai sokféleségének helyreállítása. Ennek a célnak az elérése érdekében:

  • Felszabadításra kerül évi 20 milliárd euró különböző forrásokból, legyen szó az uniós alapokról, valamint a köz- és a magánszektorról. Ezt az összeget a biológiai sokféleség helyreállítására kell költeni.
  • Az európai szárazföldek és az európai tengeri területek minimum 30 százalékát védetté kell nyilvánítani. A már károsodott ökológiai rendszereket helyre kell állítani szerte Európában.
  • További cél 3 milliárd fa elültetése 2030-ig, valamint a növényvédő szerek használatának és ártalmasságának felére csökkentése.
Egy üveggömbben egy fa látható
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós finanszírozásának mértékét sikerrel biztosították az elmúlt években (Fotó: 123rf.com)

Az EU és tagállamai 2021-ben az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós finanszírozásának mértékét sikerrel biztosították a célok elérése érdekében. A Covid-19 világjárvány és következményei ellenére immár másodszor sikerült elkülöníteni a szükséges összeget a célok érdekében. 2021-ben ez az összeg meghaladta a 23 milliárd eurot.

Ha téged is érdekel bolygónk sorsa, és a biológiai diverzitás megőrzésének fontossága, akkor a Föld napjáról írt cikkünket is érdekesnek találhatod.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.