Fodrászkiállítás és hajszépségverseny a Kiscelli Múzeumban

Szerző: | 2023. június. 20. | Kikapcs

A képen egy fiatal nő haját fonja a fodrász.

Aki csinos frizurára vagy egy csodás hajfonatra vágyik, vagy csak szeretne kicsit spórolni a havi fodrász költségen érdemes ellátogatnia a Kiscelli Múzeumba. Június 24-én a múzeumok éjszakáján fodrászkiállítással, frizurabemutatóval és hajszépségversennyel várják a látogatókat. A hajszépségverseny dobogós nyertesei az élmények mellett értékes nyereményeket is haza vihetnek. 

A látogatóké lesz a főszerep 

Június 24-én nyílik a Kiscelli Múzeum időszaki kiállítása, amely a szépségipar fejlődésének állomásait mutatja be. A látogatók megismerhetik a szépségipar fejlődésének korszakait és hogy a különböző gazdasági-, társadalmi elvárások, hogyan hatottak a fodrász szakma alakulására. A különleges kiállítás a haj és az arcszőrzet gondozásának társadalomtudományi, muzeológiai feltárására is kísérletet tesz.  A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten című kiállítás többek arra is választ keres, hogy hogyan váltak jól fésültté a fővárosiak az elmúlt 150 évben? 

Hajszépségverseny a fonott fantázia jegyében

A délután kezdődő hajszépségverseny mindenki számára nyitott. Az érdeklődők egy otthon készített, fonott hajfrizurával nevezhetnek a versenyre. A három legszebb frizura tulajdonosa értékes Sensus ajándékcsomagot nyer.  Azok a látogatók, akik másokkal készíttetnék el a csodás frizurát, a Tárnoky Fodrásziskola diákjainak közreműködésével lehetőséget kapnak rá, a fodrász- és borbélybemutató után. 

A Tárnoky Fodrásziskola növendékei révén érdekes fonásmódszerekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A bemutató keretében az egyszerűen elsajátítható frizuráktól az extrém viseletekig, a hagyományos fonásoktól a színes tincsekkel, tollakkal megbolondított hajkölteményekig számos technika látható lesz fodrász- és borbélybemutatón.

A versenyre olyan otthon készített frizurával lehet nevezni, amelyben fonás található. Szín, eszköz, dísz, póthaj… bármi megengedett! (Fotó:123rf)

Járnak fodrászhoz a fodrászok?

A Vénusz hullámaitól Erzsébet királyné hajkoronájáig című tárlaton pedig az évszázadok legjellemzőbb frizuráit ismerhetik meg a látogatók. Az est folyamán a fodrász-szakmáról kerekasztalbeszélgetést is rendeznek Szabó Zsuzsanna történész, kurátor, Fátrai Krisztina, Hajas László, Péter Maya, Szécsényi István mesterfodrászok, Sommer Katalin színházi és filmes fodrász, parókakészítő, és Marosi József gyűjtő részvételével.

A kerekasztalbeszélgetés résztvevői elárulják, pályafutások legemlékezetesebb pillanatait, ki miért lett fodrász. Miért vonzó ez a szakma és fény derül arra is, hogy járnak-e fodrászhoz a fodrászok?

Az alkotóműhelybe látogatók pedig a fodrásztörteneti kiállítás fotóinak feldolgozásába és újrahasznosításába kapcsolódhatnak be vagy akár képeket alkothatnak fényképezőgép nélkül. A foglalkozáson frizura varrásra és hímzésre is lehetőség lesz a Kiscelli Múzeumban, június 24-én a 21. alkalommal megrendezett Múzeumok éjszakáján.

Tudod, hogy mivel ápolta Erzsébet királyné csodás hajkoronáját? Teszteld a tudásod a történelmi szépségkvízben!

Ez is érdekelhet – Digitális vállalkozói ismeretekkel készíti fel tanulóit a BKSzC Szépészeti Technikum

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.