Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium új minisztere

Szerző: | 2024. június. 11. | Fősodor

A képen Hankó Balázs államtitkár látható.

A miniszterelnök felkérésére Hankó Balázs veszi át a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri pozícióját. Céljául a nemzet versenyképességének erősítését, valamint egyetemi oktatás és a szakképzés fejlesztését tűzte ki.

Csák János után Hankó Balázs veszi át a pozíciót

Csák János kulturális és innovációs miniszter váratlanul lemondott pozíciójáról, helyét Hankó Balázs veszi át. 

A Mandinernek adott interjújában Csák János elmondta, hogy három feladatot kapott a miniszterelnöktől: egy ütőképes működési rendszer kialakítását, ciklusokon átívelő programok megvalósítását, és megfelelő utódok kinevelését. Az elmúlt két évben gyorsan haladtak munkatársaival, és a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezniük. Úgy érzi, most eljött az idő, hogy a stafétabotot a fiatal nemzedéknek adja át.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére a miniszterelnök Hankó Balázst kérte fel. Az új miniszter az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy nem csupán egy posztot kapott, hanem egy fontos feladatot, amelynek célja nemzetünk versenyképességének és identitásának erősítése és megőrzése. 

Köszönetet mondott továbbá Csák János leköszönő miniszternek, akitől sokat tanult a vezetésről és a diplomáciáról, és hangsúlyozta, hogy az ő munkáját kívánja folytatni.

Munkáját széleskörű kormányzati tapasztalatai segítik

Hankó Balázs kormányzati tapasztalatai széleskörűek: az elmúlt években tanácsadóként, miniszteri biztosként, helyettes államtitkárként és államtitkárként segítette a kormány munkáját. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, majd 2022 decemberétől felsőoktatásért, szakképzésért, felnőttképzésért és innovációért felelős államtitkáraként tevékenykedett.

„Úgy érzem, alapos ismeretekkel rendelkezem a felsőoktatás, és több szakterülettel, a tudományirányítás és a közintézmények megújításával kapcsolatban. Hagyományos gyógyszerészi család tagjaként a történelem szeretete mellett nem is volt kérdés, hogy szüleim pályáját kövessem, így végeztem 2001-ben a Semmelweis Egyetemen is ahol egyszerre kezdődött el a gyógyszerészi és az oktatási-kutatási pályám” 

– mondta a minisztérium élére felkért politikus.

Szakmai hátteréről elmondta, hogy eredendően gyógyszerész és egyetemi oktató, de az utóbbi években különféle vezetői állásokban dolgozott a közszolgálatban. Az egyetem főgyógyszerészeként felelős volt az ország legnagyobb betegellátó intézményének, a Semmelweis Egyetemnek a gyógyszerellátásáért, valamint több tantárgy oktatója is volt. Kutatási területe a gyógyszerészi gondozás és beteg-együttműködés a helyes gyógyszeralkalmazás érdekében. 2022-ben habilitált és 2023-ban kapta egyetemi tanári, professzori kinevezését a Semmelweisen. Az egyetem vezetésében Merkely Béla rektor stratégiai helyettese volt a helyettes államtitkári kinevezéséig, 2020 nyaráig.

XXI. századi szakképzésre van szükség

Szakmai terveiről szólva Hankó Balázs kiemelte, hogy mindenekelőtt a versenyképesség erősítésén fog dolgozni. Célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem bekerüljön a világ legjobb 100 intézménye közé, és legalább három az európai legjobb 100 közé. Hosszú távú tervei között szerepel, hogy Magyarország legyen Európa 10 leginnovatívabb országa között. Úgy véli, hogy hazánk ehhez jó alapokkal rendelkezik

Az interjúban elhangzott, hogy a szakképzéssel kapcsolatban is tervei vannak: tavaly az Európa Bajnokságon a magyar szakképzés ezüstérmes lett, így most az a cél, hogy legközelebb aranyérmes legyen.

„Mivel azt akarjuk, hogy legyenek sikeresebbek a magyar fiatalok, versenyképes egyetemek, XXI. századi szakképzés kell. Meggyőződésem, hogy egyetemeinknek, szakképzésünknek, felnőttképzésünknek, innovációnknak a magyar gazdaság szolgálatában kell állnia“

– mondta el a politikus.

Nemzeti identitás és kulturális értékközvetítés

A kulturális területen két célt tűzött ki: a nemzeti identitásunk megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését. 

„Arra törekszem, hogy azokat a személyeket és csoportokat, akik értékeket teremtenek, megbecsüljük és további alkotásra sarkalljuk. A magyar kultúra gazdag és különleges. Feladatom és szándékom, hogy egyszerre lehessen a népi kultúrát vagy az anyanyelv ápolását mindennapjaink részeként megtartani, és a magas kultúra alkotásait is megvédeni. Ez az a magyar modell, amelynek nemzetünk jövőjének Kárpát-medencei dimenzióban kell biztos alapot adnia, és ez az a versenyképességi fordulat melyet Európának is ajánlunk július 1-től kezdődő elnökségünk során”

– mondta el Hankó Balázs.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó