23 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílik a hátrányos helyzetűek szakmatanulására

Szerző: | 2024. május. 23. | Fősodor

A Tatabányai Szakképzési Centrumban tartott sajtótájékoztatón Hankó Balázs bejelentette, hogy 23 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílik a szakképzési centrumok számára, melynek célja a hátrányos helyzetűek szakmatanulásának támogatása. A megújult szakképzés, mely a hagyományokra és az innovációra épít, nemzetközi szinten is bizonyít, és fontos lépés a magyar gazdaság erősítése felé.

A szakmatanulás támogatása a cél

A Tatabányai Szakképzési Centrumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár, hogy 23 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílik szakképzési centrumok számára. Ennek célja a hátrányos helyzetű emberek szakmatanulásának támogatása és rugalmas tanulási utak kialakítása. Ezen felül néhány héttel ezelőtt elindult egy program, amelynek segítségével a szakképző centrumok felnőttoktatással érhetnek el az év végéig 20 ezer álláskeresőt, akik közvetlen lakóhelyükön  a munkaerőpiac aktív részesévé válhatnak.

A megújult szakképzés nemzetközi szinten is bizonyít

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy a szakképzésnek ki kell szolgálnia mind a hagyományos szakmák elsajátítását a hároméves szakképző iskolai rendszerben, mind pedig a gyártási csúcstechnológiához szükséges szakmák képviseletét az ötéves technikumi képzés során. Az államtitkár szerint Magyarországnak kulcsfontosságú a gyártási csúcstechnológiák alkalmazása, ezért szükség van műszaki, mérnöki, ipari és vegyészeti területeken képzett szakemberekre.

A megújított szakképzés, amely hároméves szakképző iskolai oktatást és ötéves technikusi képzést biztosít, nemzetközi szinten is bizonyít. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szakmák legutóbbi Európa-bajnokságán Magyarország nagyon jól szerepelt, megszerezte Svájc után a második helyet.

A magyar szakképzés jelentős előrelépést ért el. Ennek oka, hogy a megújulás mellett nem hagyja figyelmen kívül múltját és hagyományait. (Fotó: 123RF)

Hagyományok és innováció

Hankó Balázs értékelése szerint a magyar szakképzés jelentős előrelépést ért el, ami Európa második helyére emelte. Ennek oka, hogy Magyarország, ellentétben más európai irányzatokkal, nem hagyja figyelmen kívül múltját és hagyományait. Ezért a kormány úgy ítéli meg, hogy a szakképzésnek meg kell újulnia, ugyanakkor meg kell őriznie és tovább kell építenie a hagyományokat.

Az ágazati tudásközpontok koncepciója is ezt célozza meg, hiszen összekapcsolja a szakképzést a felsőoktatással és az adott térség meghatározó gazdasági vállalkozói szereplőivel. Ez a magyar gazdaság és a vállalkozások erősödését szolgálja.

Ágazati tudásközpont Szerencsen

Hankó Balázs szerdán Szerencsen járt, ahol elmondta, a szerencsi tudásközpontot élelmiszeripari és édesipari fókusszal indítják el úgy, hogy az legalább évente hatszáz tanulónak jelentsen lehetőséget arra, hogy bekapcsolódhasson. Ehhez meg kell újítani az infrastruktúrát: olyan modern gépek is szükségesek, melyek a tradíciót megújult környezetben viszik tovább.

„A szerencsi csokoládé és a helyi édességipar egy olyan brand, amely nemcsak a várost, hanem egész Magyarországot azonosítja. A kormány azt szeretné, ha ez tovább erősödne, ezért hoznak létre ágazati tudásközpontot a kisvárosban“

– fogalmazta meg az államtitkár.

Szerencsen egy olyan élelmiszeripari tudásközpont létrehozásán dolgoznak, mely kiemelt hangsúlyt helyez az édességiparra, és az együttműködésben működő szakképzési centrum, egyetemek és vállalkozások segítségével biztosít majd lehetőséget a fiatalok számára az iparágban való képzésre és fejlődésre.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó