Óriási magyar siker a Szakmák Európa-bajnokságán

Szerző: | 2023. szeptember. 12. | Fősodor

A képen az Európai Szakmák Bajnokságán eredményesen szerepelt fiatalok láthatók.

Az eddigi legjobb eredményt érték el a magyar fiatalok a szakmák Európa-bajnokságán a lengyelországi Gdanskban, ahol az Európa-bajnok cím mellett, öt arany-, egy ezüst-, négy bronzérmet és hét kiválósági érmet hoztak haza a szakképzésben tanuló fiatalok.

A jelenlegi gazdasági folyamatok elvárják a fejlődő technológiákhoz való alkalmazkodást, az új kompetenciák elsajátítását. A munkakörök átalakulása elsősorban a robotizációnak, a digitalizációnak és az automatizációnak köszönhető. Azonban rengeteg olyan szakma létezik most is, amelyet emberi képességek és magas szintű kézségek nélkül lehetetlen művelni. Ide sorolható az ápolás és gondozás, a kreatív tervezés, és a szépségápolás. A versenyen elért eredmények azt mutatják, hogy magyar gazdaság szempontjából mindkét fontos területen kiválóan teljesítettek a magyar fiatalok.

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák Európa-bajnokságán. Az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.

Az EuroSkills Gdansk 2023 Európa-bajnokságon 22 versenyszámban 26 fő versenyző képviselte hazánkat, melyből 1 bemutató szakmában (szoftverfejlesztő) 1 fő magyar versenyző mérettette meg magát.

Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbja lettek.

Aranyérmet szerzett továbbá Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő, valamimt Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.

Ezüstérmet kapott ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.

Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.

A képen 3 versenykupa látható.
Ez eddigi legjobb eredményt érte el a magyar csapat a szakmák Európa-bajnokságán. (Fotó:123rf)

Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:

 • Perge Zsolt fodrász
 • Zalányi Bence bútorasztalos
 • Szabó Bence villanyszerelő
 • Bősze Eszter virágkötő
 • Ölbei Zsolt autószerelő
 • Nagyfi Máté grafikus
 • Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők

További eredmények:

 • Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma)
 • Lampert Benedek ács 6. hely
 • Skultéti Zita pék 9. hely
 • Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely
 • Nagy Richárd kőfaragó 7. hely

A magyar versenyzők részvételét a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, továbbá koordinálja a részvétellel kapcsolatos, hazai, előkészítő tevékenységeket, ezzel támogatva a fiatalok versenyeken való sikeres részvételét. Szakmai támogatókkal együttműködve, a szakmák kiváló szakembereinek irányításával biztosítja a versenyzők szakmai felkészítését az eredményes szereplés érdekében.

Gratulálunk a sikerekhez!

A Szakmák Európa Bajnokságáról készült fotók ide kattintva nézhetők meg, a versenyről itt találsz még információt.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.