Idén is számos ösztöndíj lehetőség várja a szakképzésben tanulókat

Szerző: | 2023. szeptember. 13. | Fősodor

Ösztöndíj program, aprópénz, könyv látható a képen.

Számos ösztöndíj lehetőség várja idén is a szakképzésben tanulói jogviszonnyal rendelkező diákokat. Az ágazati alapoktatásban általános ösztöndíj jár a tanulóknak, később a duális képzésben résztvevők az ösztöndíjak mértékét jelentősen meghaladó munkabért kaphatnak – hívta fel a figyelmet közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A szakképzési rendszer megújításával új típusú ösztöndíjakkal támogatja a kormány a szakmatanulást választó fiatalokat. A 2020/2021-es tanévtől bevezetett ösztöndíjaknak köszönhetően a szakképzésben tanuló diákok már tanulmányaik ideje alatt rendszeres jövedelemhez jutnak és a pályakezdéshez is támogatást kapnak, amelyet saját vállalkozás indítására, eszközbeszerzésre de akár lakhatásra is fordíthatnak.

Mennyi az annyi? – Ösztöndíj az ágazati alapoktatásban

Az ágazati képzés során minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül. A technikumi képzésben résztvevő diákok két éven keresztül havi 8 ezer forintot, míg a szakképző iskolákban tanulók havi 16 ezer forint ösztöndíj támogatást kapnak egy éven keresztül.

A felmenő rendszerben bevezetett általános ösztöndíj csak egy része annak a támogatás-rendszernek, amelyben a szakképzést választó diákok részesülhetnek.

A legjobban tanuló diákok akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak, amennyiben tanulmányi eredményük az előző tanév év végi minősítésében kapott osztályzatok átlaga 4,49 fölött van.

A 4,00–4,49 közötti tanulmányi átlagot elérő tanulók 42 ezer, a 3,00–3,99 között tanulmányi átlaggal rendelkezők akár havi 25 ezer forint ösztöndíjra is számíthatnak. A gyengébben teljesítő diákok 8 ezer forintos ösztöndíjjal kalkulálhatnak, ha a megelőző tanév év végi minősítésében kapott osztályzatok átlaga 2,00–2,99 között van.

Ösztöndíj után munkabér

Az ágazati alapoktatást követően, a duális képzésben részt vevő tanulók a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak, így havi munkabérük akár 168 ezer forint is lehet. A szakképzési munkaszerződés alapján kifizetett havi munkabér megállapításánál figyelembe kell venni a tanuló szakmai felkészültségét és tanulmányi eredményeit.

Könyv, pénz befőttes üvegben.
A tanulmányok előrehaladtával az ösztöndíj helyett munkabért kapnak duális képzésbe résztvevő diákok, amelynek mértéke a tanuló és a duális képzőhely megállapodása alapján – a szakirányú oktatás központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott önköltsége egyhavi összege, de legfeljebb annak százhatvannyolc százaléka lehet. (Fotó:123rf)

A végzős diákok egyszeri pályakezdési juttatást kapnak

Szintén az új szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás, amelynek célja a szakmát szerző fiatalok támogatása.  A sikeres szakmai vizsgázó diákok, vizsgaeredményük alapján 150 ezer és 300 ezer forint pályakezdési juttatásban részesülhetnek. Az egyszeri pályakezdési juttatást tanulmányaik eredményes befejezését követően egyösszegben kapnak meg a fiatal szakemberek. A kezdő tőkével szakmai karrierjük beindításához szeretne hozzájárulni a kormány.  

Megduplázódik a végzettség nélküli iskolaelhagyás által veszélyeztetett tanulók ösztöndíja

A végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése a szakképzési rendszer egyik kiemelt célja, amelynek megvalósulását alternatív tanulási formák támogatják. A dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók, az idei tanévtől dupla, vagyis 16 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak.

Az Apáczai ösztöndíj program is folytatódik

A minisztérium, az MTI-hez eljuttatott közleményében ígéretet tett arra, hogy tovább folytatódik az Apáczai ösztöndíj program. A hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató ösztöndíj program, indulása óta eddig 6260 hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű tanulót támogatott. Az ösztöndíjra pályázó diákok tanulmányait havi 16 ezer és 34 ezer forint közötti összeggel, 7-19 hónapon keresztül támogatták-olvasható a KIM közleményében.

Az Apáczai ösztöndíjprogram 2022 januártól volt elérhető a szakképző iskolák és technikumok nappali rendszerű szakmai oktatásban tanulói jogviszonnyal rendelkező, hátrányos helyzetű diákoknak. A 9. és 10. évfolyamon tanulók kaptak külön támogatást, tanulmányi eredményük alapján. A program az anyagi ösztönzés mellett, mentorok bevonásával tehetséggondozó támogatást is biztosított az ösztöndíjat elnyert fiataloknak.  A 3 milliárd forint forrásból megvalósuló program a GINOP-6.2.9-VEKOP-20-2021-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg, amely augusztus végén lezárult.

Egyelőre nem tudni, hogy mikortól és milyen feltételekkel lehet pályázni az Apáczai ösztöndíjra, mint ahogy azt sem, hogy milyen forrásból, milyen keretösszeggel szeretnék folytatni a programot. A KIM közleménye ezeket az információkat nem tartalmazta. Ezzel kapcsolatos megkeresésünkre eddig, nem érkezett válasz.

A szakképzési rendszer megújításával és a korszerű ösztöndíj rendszer bevezetésével egyre népszerűbb a szakképzés, és javulnak a tanulók eredményei. Ez azt jelenti, hogy a családok és a fiatalok, a leendő diákok fontosnak és hasznosnak találják a rendszer kínálta lehetőségeket, nő a szakképzés presztízse”- emelte ki a közleményben Pölöskei Gáborné szakképzésért felsős helyettes államtitkár.

Hozzátette: nem véletlen, hogy ma már az általános iskola 8. évfolyama után a szakképzést, ezen belül is a technikumokat választják legtöbben.

A szakképzésben tanulókat megillető, illetve igényelhető juttatásokról és feltételekről  a linkre kattintva tájékozódhatsz.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.