Kiberbiztonsági kampánnyal és kvízjátékkal az online tér veszélyeire hívják fel a figyelmet

Szerző: | 2024. április. 5. | Egészség

Csodálkozó fejjel úl egy ksifiú egy laptop előtt, háttérben halványan számítógépes kódok.

A Médiaunió Alapítvány ismét kampányba kezdett a kiberbiztonság fontosságának hangsúlyozására, második éve futó „A kulcs te vagy” társadalmi célú kezdeményezésével és a Digitális Szimat Kihívás nevű kvízjátékkal.

Az alapítvány az online tér veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet, kiemelve az adathalászat és a pénzügyi visszaélések növekvő fenyegetését.

A kibertér veszélyei

A digitális térben egyre növekvő csalások és az így eltulajdonított összegek méretei világszerte aggasztóak. Magyarország ugyan a biztonságos országok közé tartozik, mégis naponta három magyar család teljes megtakarítása kerül a kiberbűnözőkhöz.

Az idei kampányban a Médiaunió Alapítvány a pénzügyi és az adatvédelmi kihívásokra fókuszál, célja pedig a lakosság tudatosítása és edukációja a veszélyhelyzetek felismerésére és a megfelelő reakciókra. A „A kulcs te vagy” kampányban a Médiaunió szakmai partnere a Kiberpajzs Program, amely segít az online biztonságos viselkedési minták megismertetésében.

Kvízjátékkal az online önvédelmi ismeretekért

A Digitális Szimat Kihívás egy olyan kvízjáték, amely lehetőséget kínál az online önvédelmi ismeretek tesztelésére. A játék segítségével megtanulhatók azok a trükkök és jelek, amelyekkel felismerhetők és kivédhetők a pénzügyi vagy az adatvédelmi támadások.

A kvízjáték a PÉNZ7 oktatási program részeként tizedszer kerül megrendezésre idén, amelyen több mint 1250 iskola mintegy 200 ezer diákja vesz részt.

Emellett számos sportoló, médiaszemélyiség és közösségi média influencer is összeméri tudását a játékban, kiemelve annak fontosságát, hogy mindenki tisztában legyen az online veszélyekkel és a megfelelő védekezési módszerekkel.

Az alapítvány által összeállított kérdéssor általában felhívja a figyelmet az adatvédelem és a pénzügyi biztonság fontosságára, miközben olyan konkrét tanácsokat is nyújt, mint például a keresztazonosítás használata vagy az online fizetési megoldások biztonságának előnyei.

Az alapítvány által támogatott kezdeményezések együttesen arra ösztönözik az embereket, hogy fejlesszék digitális biztonsági tudásukat, hogy magukat és másokat is megvédjenek az online visszaélésekkel szemben. A kampány és a kvízjáték egyaránt hozzájárul a digitális biztonsági tudatosság növeléséhez és az online térben való biztonságosabb navigáláshoz.


Fedezd fel, hogyan védheted meg gyermekeidet az online veszélyektől! Az ESET friss tanulmánya rávilágít a gyerekek személyes adatainak kockázataira az online térben. Ismerd meg, hogyan segíthetsz nekik biztonságban maradni és hogyan taníthatod meg nekik az internetes adatvédelem fontosságát! Olvasd el a cikkünket:

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.