Szülői példamutatástól is függ a gyerekek biztonságos internethasználata

Szerző: | 2023. július. 7. | Egészség

Mobil a családom kampány fotója.

Jó példával kell elöl járniuk a szülőknek a gyermekek tudatos és biztonságos internethasználata érdekében – hangsúlyozta Kis Norbert programvezető, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – Mobil a családom? – elnevezésű kampány budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NMHH a Momentán Társulat közreműködésével, egy rendhagyó „családi színpadi játék” keretében még június elején mutatta be a – Mobil a családom? –  címmel útjára indított országos programját. A kezdeményezéssel a gyermekek online biztonságának növelését szeretnék elősegíteni úgy, hogy a családokat a digitális tér és a családi élet közötti egyensúly megteremtését célzó egyszerű tanácsokkal támogatják. 

Az NMHH eddigi, a gyermekek biztonságos internethasználatát segítő tanácsai: 

  • Figyeljünk szeretteinkre! 

A teljes tiltás nem vezet eredményre, nem célszerű, ha a digitális teret ellenségként kezeljük, mert az élet több területén is megkönnyíti a mindennapokat. Segít tanulni, szórakozni, kapcsolatot tartani. Nem az a cél, hogy az okoseszközök teljesen eltűnjenek a gyerekek életéből, hanem megtanítani őket arra, hogy ne uralkodjanak felettük.  Az NMHH kutatásai szerint már a nyolcéves gyermekek 25 százalékának van saját okostelefonja és napi több órát töltenek a gyerekek a képernyők előtt.

A digitális kütyük használata nemcsak a gyermekek, hanem a felnőttek mentális és fizikai működését is alapjaiban változtatta meg. Az okoseszközökkel való folyamatos interakciók nagy hatással vannak testünkre, amelyeket gyakran észre sem veszünk. 

Ezért, ha együtt a család, figyeljünk szeretteinkre és töltsük játékkal, beszélgetéssel az időt. A mobil eszközök várhatnak- szól az NMHH első tanácsa.

  • Bízzunk egymásban!

Az NMHH szerint csupán a szülők egyharmada beszélget rendszeresen gyermekével az interneten őket érő veszélyekről, kétharmaduk csak ritkán, vagy egyáltalán nem. A virtuális tér történéseit azonban célszerű beépíteni a napi családi beszélgetésekbe, mert egy esetleges visszaélés vagy internetes zaklatás könnyebben és idejében felismerhető. Ezért beszélgessünk az online térben szerzett jó és rossz élményeinkről. Próbáljuk megérteni egymás digitális életét. Osszuk meg tapasztalatainkat gyermekeinkkel!

  • Játsszon együtt a család!

Ha egy családtag vonzódik a videójátékokhoz, próbáljuk ki együtt a játékot! Alkossunk néhány közös szabályt a videójátékok használatára, és tartsuk is be azokat! 

  • Éljetek a jogaitokkal!

Az NMHH kutatása szerint a gyermekek egynegyedének adatlapja teljesen nyilvános, bárki számára elérhető a különböző közösségimédia-oldalakon. A gyerekek tudatos és biztonságos internethasználata szempontjából nagyon fontos, hogy a személyes adatok védelmét szolgáló alapvető adatvédelmi beállításokat ismerjék és használják.

Mobil a családom kampány fotója.
Az NMHH önálló kezdeményezésekkel kívánja segíteni a magyar családokat, gyermekeket, szüleiket és tanáraikat, a felhasználókat. Ennek érdekében kezdtek el dolgozni a Bűvösvölgy médiaértési program megújításán és ezért indították el a – Mobil a családom? – kampányt is. (Forrás: nmhh.hu)

A nyár folyamán újabb tanácsok jelennek meg az NMHH honlapján, amelyek többek közt az internetes jogok, az online zaklatás, az adathalászat vagy éppen a videojáték-függőség témájában segítik eligazodni a családokat. A cél, hogy egyensúlyba kerüljön a mobileszközök online világa és a családi élet.  A program vezetője rámutatott arra is, hogy a mobileszközök világa egyre inkább eluralja az otthonokat, ezért „veszélybe került a családi idő”, amit a szülők és gyermekek egymásra fordítanak.

 Kis Norbert kiemelte: az NMHH elsősorban szabályozó hatóság, de érzi a növekvő társadalmi felelősséget. Elmondása szerint nem egyszeri akcióról van szó, hanem folyamatosan igyekeznek napirenden tartani a témát.

„Ha többet beszélünk ezekről a kérdésekről, a szülők felelősségéről, akkor kicsit nagyobb eséllyel járulunk hozzá ahhoz, hogy digitális egészség legyen a családokban, médiatudatosan éljük a mindennapokat” 

hangsúlyozta Kiss Norbert programvezető.

Az internet nem felejt

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a milyen kiszolgáltatott helyzetet teremt, ha a közösségi médiában használt adatlapokat teljesen nyilvánosan használjuk, tartalmainkat bárki számára elérhetővé tesszük. 

 A kiszolgáltatottság csökkentése és a biztonság fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy a szülők tisztában legyenek az online térben érvényesülő jogaikkal. Somogyi Ákos fontosnak nevezte, hogy a képeket, videókat körültekintően osszák meg az emberek, főként, ha gyermekekről van szó. Oda kell figyelni továbbá a jelszavak védelmére is, ezeket a kódokat senki ne mentse el, ne ossza meg másokkal, és időnként változtassa meg – tanácsolta a főosztályvezető, hozzátéve: mindig jusson eszünkbe a tartalmak megosztása előtt, hogy „az internet nem felejt.”

Balatoni Monika, az NMHH szakértője szintén a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet, kiemelve: a felnőtteknek is edukálniuk kell magukat, mert csak arról tudnak beszélni a gyerekekkel, amit maguk is átlátnak, értenek- számolt be róla az MTI.

Mobil a családom kampány fotója.
A program célja egyszerű tanácsokkal segíteni a családokat a mobileszközök online világa és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében. A programban tíz jótanácsot fogalmaz meg a hatóság, amelyeket hetente tesz közzé a kampány oldalán. ( Forrás: nmhh.hu)

Harmadik alkalommal készült el a Be Social  “Magyar Tinik a Neten” felmérése, amely a 14-25 évesek online szokásait térképezte fel. A felmérés eredményei  a tiniket nevelő szülőknek, a pedagógusoknak és a Z generációt megszólítani akaró cégeknek is tanulságosak lehetnek.

Korábban beszámoltunk a Digitális Edukáció Képző Központ kezdeményezéséről, amely digitális szülőkurzus indításával szeretné felkészíteni a szülőket, hogyan segítsék gyermekeiket az online tér biztonságos használatában.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.