Tudod már hol írod a központi felvételi vizsgát?

Szerző: | 2023. november. 29. | Fősodor

november 30 építőkockákból

Fontos határidő közeleg. 2023. november 30-ig lehet jelentkezni a központi felvételi vizsgára. A felvételit bármelyik, vizsgát szervező iskolában meg lehet írni a továbbtanulás előtt álló általános iskolás diákoknak. A vizsgát szervező intézmények jegyzéke már elérhető az Oktatási Hivatal (OH) oldalán. Az idei tanévben több, mint 500 iskola szervez központi felvételi vizsgát. Te tudod, hogy hol írod az írásbeli felvételi vizsgát?

Holnap lejár a központi felvételi vizsgára jelentkezés határideje

Január 20-án szombaton 10 órától kezdődik a központi írásbeli felvételi vizsga, amely a kilencedik évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőket érinti, de azok a diákok is ekkor felvételiznek, akik 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokban tervezik a továbbtanulást.

Jelentkezés a központi felvételi írásbeli vizsgára

Ha a kiszemelt tanulmányi terület esetén a középiskola a felvétel feltételeként központi írásbeli vizsgát írt elő, 2023. november 30-ig egyénileg kell jelentkezni a vizsgára, a kiválasztott vizsgaszervező intézményben. A felvételi vizsgát bármelyik, az adott vizsgatípusban vizsgát szervező intézményben meglehet írni 2024. január 20-án, függetlenül attól, hogy a később tervezi-e a tanuló benyújtani a felvételi kérelmét az adott intézménybe vagy sem. 

Kétféle módon lehet jelentkezni a felvételi vizsgára

Központi felvételi vizsgára jelentkezés kétféleképpen lehetséges.

Ügyfélkapun keresztül, elektronikus űrlap használatával. Ebben az esetben a jelentkezési lap továbbítása is közvetlenül, elektronikusan történik a vizsgaszervező intézmény részére. Az űrlap kitöltésének használatához az OH készített útmutatót, amely részletesen bemutatja a program használatát.

A KÖZFELVIR Elektronikus jelentkezési felületet használatával elektronikusan előállíthatják, és a kiválasztott vizsgaszervező intézményhez továbbíthatják a központi írásbeli vizsgára történő jelentkezési lapokat. A videó lépésről lépésre bemutatja a jelentkezési lap kitöltésének folyamatát.

Abban az esetben, ha valaki nem elektronikus formában, hanem papíralapon szeretne jelentkezni a 2023. január 20-i központi felvételi írásbeli vizsgára az alábbi módon teheti meg. 

A kitöltött és aláírt jelentkezési lapot postai úton kell megküldeni, vagy személyesen be kell nyújtani abba a központi írásbeli vizsgát szervező középiskolába, ahol a tanuló szeretné megírni a központi felvételi vizsgát. 

A jelentkezési lap erre a linkre kattintva  tölthető le. 

A vizsgaszervező intézménybe csak egyféleképpen kell benyújtani az írásbeli vizsga jelentkezési lapját. Vagy papír alapon, postai úton vagy a Közfelvir – Elektronikus jelentkezési felület program segítségével elektronikusan kell jelentkezni.

SNI tanulók jelentkezése

Különleges bánásmódot igénylő (sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő) tanuló jelentkezése esetén szakértői vélemény, valamint a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó szülői kérelmet is csatolni kell a jelentkezési laphoz. 

A különleges bánásmódot igénylő tanulók speciális vizsgakörülményekre vonatkozó legfontosabb információkat az OH honlapján található összefoglaló tartalmazza. 

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.