Az elmúlt évek legnépszerűbb szakmája: a villanyszerelő

Szerző: | 2024. május. 21. | Mi leszek?

A villanyszerelő szakma népszerűsége töretlen. A szakmai vizsgák során, ahogy tavaly, úgy idén is ebből a szakmából vizsgázik a legtöbb diák. A villanyszerelő szakma szerteágazó feladatokat kínál a villamos rendszerek területén, és ideális választás azoknak, akik érdeklődnek a villamosság iránt. 

Szerteágazó feladatok a villamos rendszerek világában

A villanyszerelő egy olyan szakember, aki épületek, létesítmények és hálózatok villamos rendszereinek kialakításával, javításával és karbantartásával foglalkozik. Munkája során hagyományos és intelligens villamos rendszereket, valamint napelemes rendszereket telepít és szerel.

Feladatai közé tartozik a kapcsoló- és elosztóberendezések telepítése, ipari energiaelosztó vezetékek, szabadvezetékek és kábelek szerelése, valamint vezérlő- és szabályozókészülékek javítása és karbantartása. Emellett villamos ellenőrző méréseket, vizsgálatokat és beállításokat végez, biztosítva ezzel a rendszerek biztonságos és hatékony működését.

Fontos a műszaki érzék és a felelősségtudat

A villanyszerelő szakma azoknak ajánlott, akik érdeklődnek a villamosság, szerelés és mérések iránt, szeretnek önállóan dolgozni, és képesek a felelős munkavégzésre, valamint a munkavédelmi előírások betartására. Előnyös, ha valaki műszaki-technikai érdeklődéssel bír, valamint vonzza a fizika, a matematika és az informatika területe. 

Ebben a szakmában fontos a műszaki érzék, a jó kézügyesség, a kiváló térlátás és színlátás. A hibák felismeréséhez és javításához problémamegoldó gondolkodásra van szükség. A felelősségtudat és a precizitás kiemelt jelentőségű, mivel a villanyszerelő munkája közvetlenül befolyásolja az üzembiztonságot. Az ügyfelekkel, megrendelőkkel és kollégákkal való kapcsolattartáshoz elengedhetetlen az együttműködési képesség.

E szakma ideális mindazon fiatalok számára, akik vonzódnak a villamosság iránt, és készek felelősségteljes munkát végezni egy folyamatosan fejlődő és nagyra értékelt területen, amely jó perspektívákat és változatos feladatokat kínál.

A villanyszerelő szakma azoknak ajánlott, akik érdeklődnek a villamosság, szerelés és mérések iránt, szeretnek önállóan dolgozni, és képesek a felelős munkavégzésre, valamint a munkavédelmi előírások betartására. (Fotó: 123RF)

Három év, három szakmairány

Az elektronika és elektrotechnika ágazat 3 éves képzése szakképzettség megszerzésével zárul. A képzés első éve során a tanulók ágazati alapoktatásban részesülnek, majd a sikeres alapvizsga után három szakmairány közül választhatnak: 

  • A villamoshálózat-szerelő feladata dokumentáció alapján villamos és mechanikai kötések készítése, süllyesztett és falon kívüli villamos alapszerelések létesítése.
  • Az épületvillamossági szerelő kialakítja az épületek villamos áramköreit, csatlakozásait és fogyasztásmérő helyeit. 
  • A villamos készülék és berendezés szerelő az áramszolgáltató előírása szerint kialakítja és felszereli a fogyasztásmérő helyeket. Villamos gépeket, transzformátorokat telepít, hálózatra csatlakoztatja őket, beállítja működési jellemzőiket, karbantartja őket, és szükség szerint kisebb javításokat végez rajtuk.

A villanyszerelő szakma országszerte számtalan intézményben elsajátítható, például a következőkben:

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó