Megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Szerző: | 2024. május. 16. | Fősodor

Idén a szakképző intézményekben közel 40 ezer diák vizsgázik szakmai ismeretekből május 14. és 31. között. A szakmai elméleti vizsgák elektronikus formában zajlanak.

Érettségi vizsgák a technikumokban

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleménye szerint. Itt a diákok ugyanazokból a közismereti tantárgyakból (matematika, magyar, történelem) adnak számot tudásukról, mint a gimnáziumokban, és ugyanolyan szinten kell teljesíteniük, hogy középszintű érettségi bizonyítványt szerezzenek. 

A legnépszerűbb szakma a villanyszerelő

A szakképzésben az érettségivel párhuzamosan elkezdődtek a szakmai vizsgák is. Idén a szakképző intézményekben mintegy 40 ezer diák vesz részt a szakmai ismeretekről szóló vizsgákon, melyek május 14. és 31. között zajlanak.

Az idei vizsgák során a legnépszerűbb szakma a villanyszerelő, melyből 2964 diák tesz vizsgát. A  második helyen a kereskedelmi értékesítő szakma áll 2367 vizsgázóval, míg a harmadik legnépszerűbb szakma a szakács, amelyből 2125 diák ad számot tudásáról. Emellett változatlanul magas a vizsgázók száma olyan szakmákban, mint a cukrász, a hegesztő, vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző.

Az idei vizsgák során a legnépszerűbb szakma a villanyszerelő, míg a második helyen a kereskedelmi értékesítő szakma áll. (Fotó: 123RF)

A szakmai elméleti vizsgák elektronikus formában zajlanak

A tavalyi tanévtől kezdődően már az összes szakmai elméleti vizsga elektronikus, interaktív formában zajlik minden tantárgy esetében. Az interaktív vizsga számítógépen végezhető, tesztjellegű feladatsorokat jelent, így a vizsgák papírmentessé váltak, és a kiértékelésük is jelentősen gyorsabb lett.

„Az új szakképzési rendszerben folyamatosan nő a szakképzésbe jelentkezők száma, és emelkednek az oktatói bérek. 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően. Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat. A szakképzés mára a felsőoktatás előszobája lett. Míg két éve 13 ezer tanuló jelentkezett a szakképzésből felsőoktatásba, tavaly ez a szám 74 százalékkal növekedett, azaz mintegy 23 ezer tanuló szeretne továbbtanulni felsőoktatási intézményben” 

– emlékeztetett Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár a KIM közleményében.

Forrás: MTI

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.