Mi az a mentálhigiéné? – A szociális és mentálhigiénés szakgondozó

Szerző: | 2024. január. 9. | Egészség

A képen egy boldog fiatal nő látható.

Mentálhigiéné – egy idegen csengésű szó, ami fontos jelentéssel bír. A tudatos életmód részeként lelkünk egészségének védelme az utóbbi évtizedek során egyre inkább előtérbe került. De mit is jelent a lelki egészség, és mit tehetünk érte? 

Lelki egészség

A WHO definíciója szerint az egészség a teljes fizikai, lelki és társadalmi jóllét állapotát jelenti, nem csupán a betegség vagy a károsodás hiányát. Ennek része a lelki egészség, ami képessé tesz minket arra, hogy sikeresen irányítsuk életünket. Egyensúlyi állapot, ami magában foglalja a végletekre való képességet is. 

Aki mentálisan egészséges, képes értékelni önmagát, bátran alakít ki kapcsolatokat, nem másoktól várja a megerősítést. Nem állít maga elé teljesíthetetlen célokat, de képes kezelni a stresszt, és a krízishelyzetekre megoldást talál. 

A lelki egészség olyan egyensúlyi állapot, ami képessé tesz minket arra, hogy sikeresen irányítsuk életünket. (Fotó: 123rf.com)

Mi is az a mentálhigiéné?

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk megfogalmazni, a szó a lelki egészség elősegítését és megőrzését jelenti. 

Azonban ha kicsit mélyebben utánajárunk, rá fogunk jönni, hogy ez valójában egy nagyon is összetett fogalom, amit nehéz meghatározni, mert egyidejűleg vonatkozik az ismeretek összességére, célokra, módszerekre, szemléletre és konkrét cselekvésekre. Magába foglal minden olyan tevékenységet, melynek célja az egészséges lelki élet, valamint a testi, szellemi, lelki, szociális jólét állapotának kialakítása és megtartása. 

Emellett támogatja a mentális betegségek megelőzését a pszichológia és a pszichiátria segítségével, sokszor több különböző tudományterület (például szociológia, pedagógia, orvostudomány, teológia) ismereteinek integrálásával, és segít, hogy az egyén képessé váljon a saját problémáinak megoldására. 

A szociális és mentálhigiénés szakgondozó a pszichiátriai vagy szenvedélybetegséggel küzdők, fogyatékossággal élők, valamint az idős kor miatt segítségre szorulók számára nyújt szociális alap- és szakosított ellátások területén segítséget. (Fotó: 123rf.com)

Szociális és mentálhigiénés szakgondozó

Napjainkban szerencsére egyre elterjedtebb, hogy testünk egészsége mellett a lelkünkkel is törődünk. Több más szakember, például a pszichológus vagy a pszichiáter mellett a lelki egészség megőrzésében segít a szociális és mentálhigiénés szakgondozó is, aki a pszichiátriai vagy szenvedélybetegséggel küzdők, fogyatékossággal élők, valamint az idős kor miatt segítségre szorulók számára nyújt szociális alap- és szakosított ellátások területén segítséget. 

Munkájának fő célja az egyéni szükségletek felmérése, és az életkornak, fizikai és lelki állapotnak megfelelő gondozás biztosítása. Tevékenysége magában foglalja a gondozási feladatok végrehajtását, az egyének egészségi állapotának folyamatos figyelését, valamint a dokumentációk vezetését. 

A szociális és mentálhigiénés szakgondozó az ellátottak lelki és testi egészségének megőrzésére törekszik, ezért aktívan részt vesz a szabadidős, kulturális és lelki- és hitéleti tevékenységek szervezésében, valamint segítséget nyújt nehéz élethelyzetekben.

Érettségire épülő képzés

A szociális és mentálhigiénés szakgondozó képzés a szociális ágazat 3 éves képzése, amit csak érettségi bizonyítvány birtokában lehet megkezdeni. 

A képzés során a szociális ágazati alapképzésen túl megismerkedhetsz a mentálhigiénés feladatokkal és a szociális gondozással, egészségügyi ismeretek szerezhetsz, valamint a szociális munkáról és a szociálpolitika alapjairól is tanulhatsz. A képzés része a 320 óra egybefüggő szakmai gyakorlat, melyből 160 órát az első, és 160 órát a második évfolyamon kell teljesítened. 

Ha ezen a vonalon szeretnél felsőoktatásban továbbtanulni, szociális munka alapszakon megteheted.


Ha szívesen olvasnál a mentális egészség témakörében, az alábbi cikkeink is érdekelhetnek:

Egyre több férfi veszi igénybe coach segítségét – interjú Speiser-Schell Zsanettel

Egy nap, ha felNŐ – Kerekasztal beszélgetés a fiatal nők lelki egészségéről

Az ősz hatása a mentális képességeinkre

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.

Promó

Promó