Sandra Bullock, Lady Gaga, Gwyneth Paltrow, Bruce Willis vagy Jennifer Anniston. Tudod, hogy mi a közös bennük? Nemcsak az, hogy híres színészek, hanem az is, hogy két casting között, mindannyian pincér munkával kezdték pályafutásukat.
Ha arra nincs is receptünk, hogyan juthatsz el a vendéglátásból a hollywoodi vörös szőnyegig, abban viszont segíthetünk, hogy megmutatjuk, hogyan lehetsz jó pincér, ha ezt a szakmát szeretnéd tanulni.
A kezdetek kezdetén az evett házon kívül, aki kénytelen volt: nem volt konyhája vagy nem volt pénze tüzelőre. Míg az ókorban szükségszerűségből látogatták a vendégek a mai éttermek elődeit, napjainkban nemhogy sikkes étteremben enni, hanem mondhatni napi rutinná vált az éttermek látogatása.
Előszeretettel keressük fel a vendéglátóipari egységeket amikor nincs időnk vagy kedvünk főzni vagy egy-egy családi esemény megünneplésekor egy sikkes étterembe visz az utunk és nem kérdés, hogy a barátainkkal is elsősorban kedvenc törzshelyünkön találkozunk.
Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kiszolgáló személyzettel kerülünk kapcsolatba. Cikkünkben a vendéglátás mozgatórugójának számító pincér szakember feladatait és a munkavégzéséhez szükséges kompetenciákat, elvárásokat ismertetjük.
Kiből válhat jó pincér?
A turizmus-vendéglátás ágazat hároméves képzése, amelynek elvégzése után szakképzettség szerezhető. Jelenleg 121 helyen lehet pincér-vendégtéri szakember szakmát tanulni azoknak a fiataloknak, akik különös vonzódást éreznek a vendéglátás területéhez és folyamatos késztetést éreznek ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat és mihamarabb visszatérjenek.
Kompetenciák terén az egyik legfontosabb, hogy kiváló kommunikációs készsége legyen, amelyet számos napi feladatában használnia kell, így például: a vendégekkel való kapcsolatteremtésben és a vendégek tájékoztatásában is.
Fontos a jó stressztűrő és problémamegoldó képessége is, mert a pincér az a szakember, akit a vendégek folyton figyelnek és sokszor bírálnak. Bárhogy igyekszik, mindig van elégedetlen vendég. Aki nála reklamál, ha hideg a leves vagy ha a jól átsütve kért bélszín helyett véres húst kap a tányérjára. Végtelen türelem és empátia szükséges a munkavégzéséhez.
Állandó mozgással járó munkát végez, sok kilométert gyalogol és nehéz tányérokat emel nap mint nap. Ez a szakma az, amikor a telefon egészség alkalmazásába beírt napi tízezer lépés követelménye játékos könnyedséggel teljesíthető, ezért a nagy teherbíró képesség szintén elvárás a pincér szakmában dolgozóktól.
Mit tanul a pincér?
Az ágazati alapoktatás során számos szakmai fortéllyal megismerkedhet a leendő pincértanonc. Így a cukrász, szakács, vendégtéri és turisztikai szakmák tevékenységébe is belekóstolhat.
Ezért nem jelent problémát, ha valaki korábban nem igazán ismerte a fakanál és a merőkanál közötti különbséget, mert az első évben megtanulhatja kiválasztani a munkafolyamatokhoz szükséges eszközöket, gépeket, kézi szerszámokat, berendezéseket. Emellett az ételek készítéséhez használt fűszerek, ízesítők tulajdonságaival, íz jellemzőivel is tisztában lesz.
Elsajátíthatja a cukrászati termékkészítés technológiáját: megtanul tésztát gyúrni, habot verni, de a koktél keverés kulisszatitkaiba is betekintést nyerhet, amelyet a vendég előtt is képes lesz elkészíteni.
Az ágazati alapoktatás után, azoknak a tanulóknak, akik a pincér-vendégtéri szakmát választják kezdődik a szakirányú oktatás. A második évtől lehetőség van a szakmai ismeretek mélyebb szintű elmerülésében:
- melyek a rendelésfelvétel szabályai
- hogyan rögzíthető a rendelés az éttermi szoftverrel
- hogyan készülnek az ételek, milyen allergének tartalmaznak
- milyen szempontokat kell figyelembe venni az ital ajánlásnál, hogy a fehér húsokhoz véletlenül sem vörös bort ajánljuk a vendég számára
A felsoroltak kizárólag étvágygerjesztő falatokként szolgálnak, akinek megjött az étvágya és szeretne többet tudni, ajánljuk a pincér szakmához kapcsolódó képzési és kimeneti követelmények tanulmányozását.
Ha kíváncsi vagy hogy mit csinál a bártender, olvasd el a Hunguest Hotel Pelion bártenderével, Fekete Ádámmal készített interjút.