2025-ben Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyílik

Szerző: | 2024. február. 15. | Kikapcs

A Klösz-villa épülete, amelyben a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum fog nyílni.

Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyílik jövőre Budapesten. A tervek szerint a Városliget melletti egykori Klösz-villa épülete ad otthont a fotóművészet gazdag örökségét tartalmazó múzeumnak.

Nemzeti Fotóművészeti Múzeum a Liget Budapest projekt kiemelt célja

A Nemzeti Fotóművészeti Múzeumot a város egyik ikonikus épületében, a több mint 3000 négyzetmétert magába foglaló, egykori Klösz-villa épületében helyezik el.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a fotóművészet hosszú évek óta várt nemzeti intézményének megvalósítása kiemelt fontosságú cél volt a Liget Budapest projekt keretében.

Az új múzeum, ami a magyar fotográfia gazdag örökségét méltó módon fogja bemutatni, helyet ad a Magyar Fotográfiai Múzeum 143 éves gyűjteményének, mely több mint 700 ezer darabot foglal magában,

A gyűjteményben olyan neves fotográfusok alkotásai szerepelnek, mint André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi, Brassai vagy éppen Robert Capa művei.

A múzeum kiemelt szerepe a magyar kulturális életben

A múzeum tervei szerint nem csupán kiállítótérként fog funkcionálni, hanem szakkönyvtárnak, szakmai rendezvényeknek és múzeumpedagógiai foglalkozásoknak is helyet ad majd.

A Nemzeti Fotóművészeti Múzeum látványterve.
A Nemzeti Fotóművészeti Múzeum belső látványterve. (Forrás: Liget Budapest honlapja)

A Magyar Fotográfiai Múzeum új otthonául szolgáló Klösz-villa felújításával és átalakításával egy modern, világszínvonalú múzeum létrehozására törekszenek, amely a Liget Budapest projekt részeként a város kulturális intézményrendszerének fontos részévé válik.

A múzeum létrejötte hosszú évek óta dédelgetett álom, melynek megvalósításával kapcsolatban a fotográfiai szakma régóta fogalmazott meg igényt.

A fotóművészet hazai és nemzetközi jelentőségét elismerve, a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum kiemelt szerepet fog játszani a magyar kulturális életben, és méltó módon fogja bemutatni a nagyközönség számára a fotóművészet gazdag örökségét.

A fotográfus szakma

Ha a fotókat nem csak nézni szereted, hanem érdeklődsz is a fotózás iránt, és akár szívesen dolgoznál fotográfusként, akkor érdemes elolvasnod a fotográfus szakmáról szóló szakmaleírásunkat.

A szakképzésben tanulható ötéves képzés keretében, ahol két szakmairány közül is választhatsz az ágazati alapoktatás után. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen szakmairányokat kínál ez a kreatív és változatos szakma, milyen az ideális fotográfus, akkor  az alábbi linken található szakmaleírásunkból megtudhatod .

Nyitókép forrása: Palkó György – Liget Budapest honlapja

A szerzőről:

Szigetvári Vilma
Pszichológia alapképzését nemrég fejezte be, így még frissen élnek benne az egyetemi hallagatóként szerzett tapasztalatai a felsőoktatási rendszerről. Sok éves cserkészvezetői múltjával fontos küldetésének érzi a fiatalok segítését. Számára is nehéz feladat volt a szakmájának megtalálása, így szeretne minél inkább segíteni, hogy másoknak megkönnyíthesse ezt a folyamatot.