Okleveles technikusképzés indul az ELTE és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum (VVSZC) együttműködésével

Szerző: | 2024. január. 23. | Iskolák

A képen az együttműködési megállapodás aláírói láthatók.

A turizmus–vendéglátás ágazatban indul okleveles technikusképzés a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégiumban, valamint a Sárvári Turisztikai Technikumban szeptembertől az ELTE Társadalomtudományi Kar és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum együttműködése jóvoltából. 

Az okleveles technikusok számára egyenes út vezet a felsőoktatásba

Az ELTE Társadalomtudományi Kar (TáTK) és a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum (VVSZC) együttműködésének eredményeként a középiskolában megszerzett magasabb szintű szakmai tudás egyenes utat biztosít az ELTE TáTK szombathelyi turizmus-vendéglátás alapszakára. 

Az új szombathelyi és sárvári okleveles technikusképzés keretében az egyetem közreműködésével kidolgozott képzési program során a diákok hasznos kompetenciákat szerezhetnek, amik hozzásegítik őket a sikeres felvételihez. Az egyetem a közös képzési programnak köszönhetően a technikumokban teljesített tárgyakat 30 kredit értékben elfogadja.

Középpontban a turizmus-vendéglátás

Célunk az, hogy sok szakmai tantárgyat el tudjunk majd fogadni a diákoknak, amelyeket már elsajátítottak a technikumban. A lehetőség tehát adott, itt az ELTE Társadalomtudományi karán, Szombathelyen turizmus-vendéglátó alapszakon várjuk majd a diákokat.

– ismertette dr. Varga Imre egyetemi docens, a TáTK Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója. Emellett arra is emlékeztetett, hogy a turizmus–vendéglátás alapszak már négy éve létezik az ELTE Savaria Egyetemi Központban, és duális képzésként a Nyugat-Dunántúl jelentős gyógyfürdőire és szállodáira támaszkodik.

A meghatározott tantárgyak kreditértékét automatikusan elfogadják nemcsak Szombathelyen, hanem az ELTE összes képzőközpontjában. (Fotó: ELTE Savaria Egyetemi Központ)

Cél, hogy a diákok magasabb szintű végzettséget szerezzenek

Dr. Sárayné Süle Gabriella, a Vas Vármegyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium igazgatója kiemelte két tanítási nyelvű intézményük sikereit. Véleménye szerint logikus lépés volt, hogy a kereskedelem és marketing területen korábban elindított okleveles technikusképzés után a turizmus–vendéglátás ágazatban is tovább öregbítsék az iskola hírnevét. 

Az igazgató elmondta, hogy az egyetemmel egyeztetett tananyagtartalmak a 11. osztálytól épülnek be a képzési programba. Ezek alapján a meghatározott tantárgyak kreditértékét automatikusan elfogadják nemcsak Szombathelyen, hanem az ELTE összes képzőközpontjában. 

A program célja, hogy a diákok magasabb szintű végzettséget szerezzenek, növelve elhelyezkedési esélyeiket. A tervek között szerepel az is, hogy a középiskolások vendégtanulóként részt vehessenek egyetemi előadásokon, óralátogatás keretében. 

Az együttműködési megállapodás egy újabb lehetőséget kínál a régió szakember-utánpótlásához. (Fotó: ELTE Savaria Egyetemi Központ)

Előtérbe kerülhet a szombathelyi képzés

Hevér Mihályné, a VVSZC Sárvári Turisztikai Technikum igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Sárváron hamarosan átadják a második ötcsillagos szállodát, ami a többi hotelhez és fürdőhöz hasonlóan jól képzett munkaerőt igényel. Az igazgató örömmel fogadta az együttműködési megállapodást, ami egy újabb lehetőséget kínál a szakember-utánpótláshoz. Kiemelte, hogy a szállodák mellett a gyógyfürdő is rendelkezésre áll duális partnerként. 

Iskolánk végzőseinek egyharmada tanul tovább, ezzel a lehetőséggel pedig nem kell messzire menni, hanem a régióban, a SEK-en folytathatják a tanulmányaikat, a gyakorlóhelyük megváltoztatása nélkül. Ezzel a lehetőséggel jó eséllyel helyben tudjuk tartani a szakembereket. Abban bízunk, hogy a szombathelyi képzés ezáltal előtérbe kerül, és mindenki megfontolja ezt a továbbtanulási lehetőséget.

– mondta el Hevér Mihályné.

Kiemelt képünk forrása: ELTE Savaria Egyetemi Központ

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.