Pszichológusi tanácsok a vizsgadrukk ellen

Szerző: | 2023. október. 9. | Egészség

Fáradt és ideges diák az íróasztalnál ül.

Egy hét múlva kezdődik az őszi érettségi. Az érettségivel együtt azonban a vizsgadrukk is megjelenik, ami ellen nehéznek tűnhet védekezni. Ám léteznek olyan egyszerű módszerek, amelyekkel csökkenthető, vagy akár meg is előzhető a vizsgadrukk kialakulása. Ezzel kapcsolatban gyűjtöttük most össze a pszichológusok ajánlásait.

A vizsgadrukk

Az élete folyamán mindenki találkozik vizsgadrukkal, ha nem is saját magán tapasztalja. Szinte mindenkinek van olyan osztálytársa, aki a vizsga előtt idegesen járkál fel-alá, és mondogatja, hogy egyáltalán nem tudja az anyagot, majd ötösre vizsgázik. Ebben a helyzetben is a vizsgadrukk által okozott stressz fejti ki hatását a vizsga előtt. Ez a stressz kis mértékben pozitívan is befolyásolhatja a teljesítményt, azonban, ha a szorongás túl nagy, akkor hátráltatni fogja a személyt a vizsgán.

Kipihenten kisebb a vizsgadrukk

Az első tanács szinte mindig az, hogy: „Aludd ki magad!” A vizsga előtti napon mindenképp érdemes időben lefeküdni, és minél többet aludni. Ha az egész éjszakát tanulással tölti valaki, akkor az agya nem piheni ki magát, és az amúgy megtanult információk is kevésbé jutnak eszébe. Azt már számos tanulmány igazolta, hogy az alvásdeficit rontja a teljesítményt, így a vizsga előtt mindenképp fontos, hogy elegendőt aludjon a vizsgázó. Az alvás azt is elősegíti, hogy a tanultak bevésődjenek és leülepedjenek.

Az is fontos, hogy elalvás előtt mit csinálunk.

Nem érdemes az alvást megelőző órákban az interneten szörfözni, játszani a telefonunkon, vagy a social média felületeinket pörgetni. Offline állapotba kell kapcsolni, mert a telefon által kibocsátott kék fény rontja az alvásminőséget.

A sok tanulás mellet érdemes időt szánni a mozgásra is, mert a fizikai aktivitás:séta, futás, könnyebb edzés javítja az alvás minőségét.

Egy lány elaludt tanulás közben.
Az alvás azt is elősegíti, hogy a tanultak bevésődjenek és leülepedjenek. (Fotó:123rf)

Fontosak az étkezések

A kiegyensúlyozott étrend fontos része a stresszmentességnek. Nem szabad elhanyagolni az étkezéseket, hiszen az agynak szüksége van tápanyagra ahhoz, hogy működni tudjon. Ha az evést elhanyagoljuk, a szervezet energia tartalékai hamar kimerülnek, és már a koncentráció is nehezebben fog menni, és a könnyebb kérdésekre is hosszabb idő alatt fog tudni választ találni.

Képzeljük el a vizsgát

Sokat segíthet a vizsgadrukk ellen, ha előre elképzeljük, hogy mi fog történni a vizsgahelyzetben. Milyen teremben lesz? Ki lesz még ott? Mit kell csinálni? Mennyi idő van a vizsgára? Ha beleképzeljük magunkat a vizsgaszituációba, és úgy gyakoroljuk az anyag felmondását, később már kevésbé lesz ismeretlen a helyzet. Fontos azonban, hogy pozitív élmények jelenjenek meg előttünk, és a megjelenő negatívakat is a pozitívokkal kell felváltani.

Magunkkal vihetünk esetleg a vizsgára egy kabalát, személyes tárgyat, ami a stresszes helyzetben megnyugvást hozhat.

Vizsgázó tanulók egy osztályteremben.
Sokat segíthet a vizsgadrukk ellen, ha előre elképzeljük, hogy mi fog történni a vizsgahelyzetben. (Fotó:123rf)

Nánásiné Horváth Edit pszichológussal készített interjúnkat az érettségi előtti stressz csökkentésére alkalmas módszerekről itt olvashatod el.

Őszi írásbeli érettségi ütemterve

Mikor, melyik tantárgyakból, milyen szinten lehet vizsgát? Ide kattintva érhető el információ.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.