Őszi érettségi 2023 – Utoljára lehet a 2012-es NAT szerint vizsgázni

Szerző: | 2023. szeptember. 20. | Fősodor

utolsó vizsga egy cetlire írva

Alig egy hónap múlva indul a 2023-as év őszi érettségi időszaka. A most vizsgázó diákok korszakot zárnak, ugyanis ők fognak utolsó alkalommal érettségi vizsgát tenni a 2012-es NAT-ra épülő vizsgakövetelmények szerint. Jövőre a 2020-ban bevezetett NAT alapján teljesen új alapokra kerülnek az érettségi vizsgák.

2023. szeptember 5-ig lehetett jelentkezni az idei őszi érettségi vizsgákra. Az érettségi vizsgára történő jelentkezés az erre a célra kialakított jelentkezési lappal történt, amelyet az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kellett benyújtani. Az Oktatási Hivatal az őszi érettségi vizsgák szervezésére több intézményt jelölt ki. A vizsgaszervezésben a kormányhivatalok is részt vesznek.

Utolsó informatikai érettségi

Az informatika vizsgatárgy megszűnése miatt, utoljára az idei őszi vizsgaidőszakban, október 25-én lehet érettségi vizsgát tenni ebből a tárgyból. Emelt és- középszinten is. Annak akinek nem sikerül eredményes vizsgát tenni októberben, javító vagy pótló vizsgát sem tehet jövőre, még abban az esetben sem, ha a vizsgázót a vizsgabizottság a vizsgatárgyból javító vagy pótló vizsgára utasította.

2024-tól már digitális kultúra tárgyból vizsgáznak az érettségizők

Digitális kultúrából az őszi érettségi időszakában is lehet vizsgát tenni, azoknak a tanulóknak, akik a 2020-ban bevezetett, módosított NAT szerint kezdték meg tanulmányaikat, és 2024-ben vagy később tennék le a rendes érettségi vizsgákat, de előrehozott, illetve azt követően szintemelő, vagy pótló vizsgát szeretnének tenni ebből a vizsgatárgyból.

vizsgakövetelmények és vizsgaleírások a linkre kattintva érhetőek el, míg a szakmai érettségi vizsgatárgyak részletes leírásáról a linken lehet tájékozódni.

2024 -től mindenkire egységesen az új vizsgakövetelmények érvényesek

2024-től az érettségi vizsga jelentősen átalakul Magyarországon. Megújulnak a feladattípusok és több feladatsor is átalakul.  Az Oktatási Hivatal korábban már közzétette honlapján azokat a mintafeladatokat, amelyekhez hasonlókat jövőre kaphatnak a vizsgázók.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.