2024 a fejlesztések éve a szakképzésben

Szerző: | 2024. február. 21. | Fősodor

A képen az oktató és két tanuló látható.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár szerint minden magyar fiatalnak megéri a megújult szakképzésbe jelentkezni. 2024 a fejlesztések éve a szakképzésben – jelentette ki az államtitkár a Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztési projektjének hétfői nyitórendezvényén.

A klasszikus szakmák mellett a modern szakmákban is kiváló versenyeredményei vannak a szakképzési rendszernek. A felsőoktatás és a felnőttképzés támogatása az a két pillér, ami segít a magyar gazdaságot tovább erősíteni – közölte az MTI.

Infrastrukturális és digitalizációs beruházások

Székesfehérvárnak kiemelt szerepe van a szakképzés megújulásában, hiszen hat helyszínen 6,4 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a jövőben. Az infrastrukturális és digitalizációs beruházások révén olyan szakmákat tanulhatnak a fiatalok, amely jövőt, versenyképes jövedelmet és azonnali elhelyezkedést garantál számukra – vélte Hankó Balázs. Kiemelte, hogy országosan 96 milliárd forint áll rendelkezésre a szakképzés modernizációjára.

A fejlesztések révén tovább erősödhet a helyi gazdaság

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztési projektjének hétfői nyitórendezvényén Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a helyi gazdaság tovább erősödhet a jövőben a helyi szakképzések megújulásával. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a város általános- és középiskolái mellett a szakképző helyek is megújulnak, miközben a fejlesztések az egész agglomerációt érintik, hiszen a tanulók egy része onnan jár Székesfehérvár iskoláiba.

2024 a fejlesztések éve a szakképzésben – jelentette ki Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Székesfehérvári Szakképzési Centrum komplex fejlesztési projektjének hétfői nyitórendezvényén. (Fotó: MTI)

Szakképzési fejlesztések Székesfehérváron:

A vármegyék legjobb technikumai

Az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. (IKK) rangsora vármegyei bontásban mutatja be az ország legjobb technikumait. A rangsor az adatok rendelkezésre állása függvényében a 2023-as és 2022-es adatok felhasználásával készült. 

Együttműködések a szakképzés fejlesztéséért

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Vas Vármegyei Szakképzési Centrummal (VVSZC) és a Boldog Salkaházi Sára Technikummal is együttműködési megállapodást kötött, melynek célja, hogy akadálymentes átmenetet biztosítson a diákok számára a középiskola és az egyetemi képzések között.

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.