Az óvodai nevelők képzéséért kötött együttműködési megállapodást az ELTE és a Boldog Salkaházi Sára Technikum

Szerző: | 2024. február. 20. | Iskolák

Boldog Salkaházi Sára Technikum és Kollégium

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szombathelyi Egyházmegye Boldog Salkaházi Sára Technikuma közötti együttműködési megállapodás révén új lehetőség nyílik az óvodai nevelők képzésére, ami a 2024–25-ös tanévben kezdődhet meg. A partnerség célja az óvodai ellátás szakmai fejlesztése és az akadálymentes átmenet biztosítása a diákok számára a középiskola és az egyetemi képzések között.

A cél az akadálymentes átmenet

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök beszédében hangsúlyozta, hogy az együttműködés mindenkinek előnyös: a Boldog Salkaházi Sára Technikumnak képzését értékesebbé és vonzóbbá teszi, a diákoknak lehetőséget nyújt arra, hogy továbbtanuljanak, akár a diploma megszerzéséig, míg az egyetem számára új hallgatókat generálhat a későbbiekben.

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa kiemelte, hogy  folyamatos, aktív és élő kapcsolatuk van a Szombathelyi egyházmegyével, ami ezzel az együttműködéssel még szorosabbá válhat a Boldog Salkaházi Sára Technikummal is.

„A bölcsődétől egészen a középiskolai tanárokig képzünk szakembereket itt, Szombathelyen. Az együttműködési szerződésnek hála a tanulók részére biztosított lesz az akadálymentes átmenet a középiskola és az egyetemi képzéseink között. A technikumi képzés során megszerzett tudás megkönnyíti, és akár meg is rövidítheti az egyetemi képzés idejét. Célunk, hogy a diákoknak és a szüleiknek tudatosítsuk, hogy az a szakmai tudás, amelyet a szakképzés során megszereznek, jó beugró az egyetemi tanulmányokhoz.“

– hangsúlyozta Lenkai Nóra.

Az új képzés bővíti a képzési kínálatot

Szabóné dr. Szitányi Judit, az ELTE Tanító- és Óvóképzői Karának dékánhelyettese szerint a két intézmény közös tevékenysége egyértelműen sikerre van ítélve, míg Tálas Józsefné Kovács Mária, a Boldog Salkaházi Sára Technikum igazgatója örömmel állapította meg, hogy az új képzés bővíti a képzési kínálatot, melyekre február 21-ig adhatják be a jelentkezésüket a tanulók.

Az ünnepélyes szerződéskötési ceremónia zárásaként dr. Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának igazgatója kiemelte a felelősséget abban, hogy minél jobban képzett szakembereket adjanak az oktatás minden területére, ideértve az óvodai nevelést is.

Az óvodai nevelő a felsőfokú végzettégű óvodapedagógusok munkáját segíti, velük szoros együttműködésben az óvodások nevelésében és fejlesztésében vesz részt. Elsődleges feladata az óvodába járó kisgyermekek értelmi- és egészségfejlesztését támogató mindennapos nevelési tevékenységek elvégzése, de az óvodai programok, rendezvények előkészítésében és szervezésébe is bekapcsolódik. (Fotó: 123rf.com)

Új szakma a technikumi képzésben: óvodai nevelő

A Szakmajegyzék tavalyi változásai az oktatás ágazatot is érintették, melynek eredményeként új szakma tanulható a technikumi képzésben. Az óvodai nevelő szakma bevezetésével az óvodai ellátás szakmai megvalósítását szeretnék támogatni a döntéshozók. 

Az óvodai nevelő a felsőfokú végzettégű óvodapedagógusok munkáját segíti, velük szoros együttműködésben az óvodások nevelésében és fejlesztésében vesz részt. Elsődleges feladata az óvodába járó kisgyermekek értelmi- és egészségfejlesztését támogató mindennapos nevelési tevékenységek elvégzése, de az óvodai programok, rendezvények előkészítésében és szervezésébe is bekapcsolódik. 

A képzés megkezdéséhez legalább alapfokú iskolai végzettségre van szükség, emellett a jelentkezőknek a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálaton és a pályaalkalmassági vizsgálaton egyaránt meg kell felelniük.

Mit tanul az óvodai nevelő?

Az oktatás ágazathoz tartozó óvodai nevelő szakma ötéves technikumi képzés keretében tanulható, amely érettségivel és technikus szintű szakma megszerzésével zárul. 

A képzést gyakorlatorientált szakmai oktatásban lehet elvégezni, a hangsúly az óvodai nevelő feladatainak elvégzéséhez szükséges kompetenciák elsajátítására irányul. Az ágazati alapoktatás során a leendő óvodai nevelő széleskörű alapismereteket szerez többek között a gondozási-, nevelési- és oktatási feladatok területén, megismeri a nevelési- és oktatási intézmények tevékenységeit, valamint megismeri a gyermekek, tanulók szükségleteit, a társas kompetenciák fejlesztéséhez szükséges attitűdöket.

Az óvodai nevelők képzéséről írt cikkünket ide kattintva olvashatod.

Kiemelt kép: Boldog Salkaházi Sára Technikum és Kollégium

A szerzőről:

Szakmát Szerzek
A Szakmát Szerzek! szerkesztőségének célja a hazai szakképzés presztizsének valós erősítése, például sikertörténetekkel, tudományos elemzésekkel a témában. A weboldalon helyet kapnak a szakképzést érintő aktualitások, hírek, valamint a friss kutatási eredmények ismertetései, munkaerőpiaci adatok egyaránt.