Nincs jobb, mint a jó egészség – április 7. az egészség világnapja

Szerző: | 2023. április. 2. | Egészség

A  jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet az egészség megőrzésének fontosságára. A helytelen életmód miatt kialakult civilizációs betegségek egyre több embert érintenek hazánkban is.

Tanácsok az egészség megőrzéséhez

Egészségi állapotunk nagy hatással van a teljesítményünkre, és a közérzetünkre is kihat. Cikkünkben néhány hasznos tippet adunk, hogy rohanó világunkban mit tehetünk testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében.

Táplálkozás

A táplálkozás minőségének hatalmas jelentősége van a krónikus betegségek kialakulásában. Becslések szerint a betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen étrend miatt alakul ki. Egészségünk megőrzésének első lépése a korszerű étrend bevezetése az életünkbe.

A kiegyensúlyozott táplálkozással számos betegség előzhető meg. (Fotó: 123rf)

Az elmúlt években számos táplálkozástudományi kutatást végeztek a napi étrend kialakításának megkönnyítésére. A javaslatokat általában illusztrációkon is megjelenítik.  Ezek között említhetjük a széleskörben ismert táplálkozási piramist, de ide sorolható a magyar ajánlásokat kiegészítő szivárvány, hajó, illetve házikó és okostányér is.

„A jó minőségű élelmiszer nem más, mint olcsó egészségbiztosítás.” (Scott Jurek)

Különleges étrendek

Napjainkban egyre népszerűbbek a speciális étrendek és diéták. Ezek közül a gluténmentes-, vegetáriánus étrend, a szénhidrát csökkentett -, és a ketogén diéta a legismertebb. Egy rosszul összeállított étrend azonban könnyen hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. Ennek elkerülése érdekében javasolt étrend kiegészítők szedése és érdemes az étrend összeállítás menetéről is tájékozódni.

Az élet velejárója a mozgás

Az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás egészségre gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozzák a hazai és nemzetközi szervezetek is. Az ajánlások szerint napi legalább félórányi mozgás szükséges mindenki számára. Az ajánlások korcsoportonként változnak, ez alapján iskoláskorban naponta egy óra mérsékelt vagy intenzív testmozgás ajánlott. A szakemberek komplex, többféle feladatból álló mozgásformát ajánlanak e korosztály számára.  Jó választás lehet például az aerobic, az erősítés, a súlyemelés, az egyensúlyt és rugalmasságot javító gyakorlatok.

A rendszeres mozgás energiát ad (Fotó: 123rf)

Különböző mozgásformák hatásai

  • Kardiomozgások: vagyis az állóképességi edzés, amelynek során a test fő izmainak ritmikus gyakorlatokkal való átmozgatása történik. Ilyen gyakorlat például a sétálás, futás, úszás vagy a biciklizés.
  • Izomerősítő gyakorlatok: az izomerősítő gyakorlatokba olyan mozgásformák tartoznak, amelyekkel a testizmok aktívan összehúzódnak vagy ellentartanak egy súlyt. A gyakorlatok súlyokkal, rugalmas eszközökkel vagy saját testsúllyal végezhetők, például a fekvőtámasz.
  • Csonterősítő gyakorlatok: a csonterősítő gyakorlatok vagy súlyemelő gyakorlatok segítségével a csontnövekedés és erősödés fokozható. Ide tartozik az ugrókötelezés, a kocogás (amely egyben aerob gyakorlat is) és a súlyemelés vagy a fekvőtámasz (ezek pedig izomerősítő mozgásformák is).
  • Egyensúlyjavító gyakorlatok: az egyensúlyozó gyakorlatokba olyan statikus és dinamikus edzések tartoznak, amelyek a környezeti talajegyenetlenségekre készítik fel a szervezetet. 
  • Nyújtó gyakorlatok: a nyújtó gyakorlatok olyan mozgások, amelyek az ízületeket teljes mozgástartományukban átmozgatják.
A kosárlabda javítja az állóképességet (Fotó: 123rf)

Érdemes beépíteni a mindennapokba

A megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás fokozza az izomerőt és az állóképességet. Jó hatással van a csontok egészségére és a szervezet anyagcseréjére. Elősegíti az ideális testsúly elérését és megtartását. A fizikai jótékony hatás mellett a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása sem elhanyagolható. Az alvás minőségének javításán kívül a stressztűrő képességet is növeli.

A rendszeres mozgás nem is feltétlenül igényel külön szervezést vagy edzőtermi bérletet. Egy kis plusz mozgás jelenthet néhány buszmegállónyi sétát, vagy a bicikli használatát a gépjárművek helyett.

Idén az egészség világnapja mellett a WHO fennállásának 75. évfordulóját is ezen a napon ünnepeljük.

Az Egészségügyi Világszervezet az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságként működik. Székhelye a svájci Genf városban található. 1948. április 7-én az egészség előmozdítása, a világ biztonságának megőrzése és a kiszolgáltatottak kiszolgálása érdekében jött létre.  1950 óta minden évben ezen a napon ünnepeljük az egészség napját a világon.

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó