Ismered a hagyományos cigány mesterségeket?

Szerző: | 2023. április. 8. | Kvíz

A képen egy cigány család látható.

Ismersz hagyományos cigány (roma) mesterségeket? Ha a válaszod igen, kvízünkben most tesztelheted tudásod. Mennyire ismered azokat a régi mesterségeket, amelyek hazánk legnagyobb kisebbségéhez kötődnek?  Ha pedig még nem hallottál tipikus cigány (roma) foglalkozásokról, kvízünkből sok érdekes dolgot tudhatsz meg a népcsoport tárgyi kultúrájáról, amelyek a hagyományos cigány foglalkozásokban jelennek meg.

Klasszikus foglalkozásként elsősorban a fa-, és fémművességhez tartozó mesterségeket említhetjük meg. Emellett a szórakoztatással összefüggő mesterségek – mint pl. a medvetáncoltatás, a zenélés és a jóslás – is meghatározónak számítanak a cigányok által gyakorolt szakmák tekintetében. A különböző cigány csoportok a hagyományos mesterségeket az őshazában tanulták, majd ezt a tudást a vándorlásuk során újabb ismeretekkel bővítették, tovább fejlesztették. Vannak olyan mesterségek, amelyeket olyan magas fokon műveltek, hogy a nem cigány mesterek is tőlük tanultak.

Lássuk, tudod-e, hogy mely ősi cigány mesterségről van szó?

Buzdító szöveg nyíllal

: Ismered a hagyományos cigány mesterségeket?
Címkék: cigány | mesterség

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó