A világ leghosszabb függőhídját tervezik Európába

Szerző: | 2023. május. 4. | Kikapcs

A grafikán egy függőhíd képe látható autóval

Napjainkban egymás után dőlnek meg az építészeti rekordok, a lehetséges és a lehetetlen közötti határ egyre inkább elmosódik. Most épp a világ leghosszabb függőhídját Szicília és az Appenini-félsziget közé tervezik, a Messinai-szoros fölé. Az olasz kormány feltételesen hagyta jóvá az építés ötletét, tehát a munka jelenleg a műszaki részleteket kidolgozásának fázisában van.

A Messinai-szoros panorámaképe
Ez a Messinai-szoros panorámaképe (Fotó: 123rf.com)

Függőben hagyták az olasz álmok függőhídját

A történészek szerint már a római korban is terveztek egy 3,7 km hosszú függőhidat a Messinai-szoros fölé. A 20. században ezt a kezdeményezést “porolta le” Benito Mussolini politikus, de nem kezdődött el az építés. Később Silvio Berlusconi miniszterelnök lépett az építészeti remekmű támogatói közé. A 2001 és 2006 közötti az olasz kormány szerződést kötött egy nemzetközi konzorciummal, és tanulmányokat, értékeléseket készítettek a megvalósítás terveiről, de végül nem indították el a beruházást.

Ami korábban csak építészeti csoda volt, napjainkra egy olasz álommá vált. 2023 áprilisában Giorgia Meloni kormánya újra elővette a híd építésének ötletét. Elkezdték a műszaki részletek újragondolását, még akkor is, ha az építmény az egyik szeizmikusan legaktívabb mediterrán térségben helyezkedne el.

Egy függőhíd grafikus képe látható a képen
Vannak csak gyalogos függőhidak is, a leghosszabb Csehországban épült (Fotó: 123rf.com)

Rekorder függőhidak

A világ leghosszabb gyalogos függőhídja a Sky Bridge 721. Ez a 721 méter hosszú építmény 1100 méteres tengerszint feletti magasságban köti össze a csehországi Kralicei-havasok két hegygerincét egy 95 méter mély völgy fölött.

Az 1915 Çanakkale híd Törökországban található a Çanakkale tartományában, átível a Dardanellák fölött, és a világ legnagyobb támaszközű hídja. A szerkezet Európát Ázsiával köti össze, és 2022-ben adták át.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó