Vár a Ludovika Fesztivál!

Szerző: | 2023. május. 7. | Kikapcs

A képen egy vadászgép látható, és a fesztivál neve

2023. május 11-13. között vár mindenkit a Ludovika Fesztivál a Ludovika Campuson. A helyszín az Orczy-park, amelyet az Üllői út, az Orczy út, a Diószegi Sámuel utca és a Korányi Sándor utca vesznek körbe. A fesztivál könnyen megközelíthető a Nagyvárad tér felől.

Miért pont Ludovika?

1808-ban alapították meg az első magyar tisztképző akadémiát “Ludovika Honvéd Királyi Akadémia” néven. Itt igazából a kiegyezés után kezdődtek el az Osztrák-Magyar Monarchia katonai képzései, kiemelten a tisztképzés. A hagyományok szerint a második világháborúig a Ludovika nagyrétjén, ünnepélyes körülmények között avatták tisztté a frissen végzett hallgatókat.

Jelenleg a katonai képzések színhelye a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol szintén nagy szerepet tölt be a hagyományőrzés. Ennek egyik alapköve a honvédtisztképzés lezárásának fontos mérföldköve, a száznapos ünnepség.  Azért kapta a száznapos ünnepség nevet, mert 100 nappal az ünnepélyes tisztavatás előtt kezdődik. (A hagyomány szerint a honvédtiszteket augusztus 20-án avatják fel ünnepélyes keretek között.)

A képen katonák láthatók a Parlament előtt
A katonai pályán a hagyományoknak nagy szerepe van (Fotó: 123rf.com)

Ehhez az ünnepséghez kapcsolódik a Ludovika Fesztivál, amelynek célja a hivatásos szakmák bemutatása, népszerűsítése.

Családi és zenei programok

A szervezők a kicsikre és a nagyokra egyaránt gondoltak. Napközben a gyermekeket szólítja meg Wolf Kati Gyerekszáj című műsora, valamint a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyerekvers előadása. A hangulatot fokozza majd a Pénzügyőr Zenekar és a Katasztrófavédelmi Központi Zenekar fellépései.

Az esti programok fesztivál hangulatát könnyűzenei programok biztosítják. A látogatók meghallgathatják Áron András koncertjét, a Konyha fellépését, vagy bulizhatnak a 4S Streetet, esetleg az Ulliet dalaira. A buli hajnalig tart, és a hangulatért a BSW, majd Koósz Milán felel, az éjszakai talpalávaló zenéit pedig Cooky és Jumodaddy keverik.

Ha Ludovika, akkor előtérben a honvédelem 

A honvédelmi szakmák népszerűsítése érdekében a látogatók megtekinthetik a kiállított vadászgépeket, helikoptereket, harckocsikat is. A Fesztiválra látogatók személyesen is megnézhetik a Leopard 2A4 típusú harckocsit, a Gidrán többcélú páncélozott járművet, a KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet vagy a PZH-2000 önjáró löveget. A légtérben Gripen vadászgépek és helikopterek szállnak. A programot honvédségi bemutatók színesítik a háromnapos fesztivál ideje alatt. A látogatók megnézhetik a vegyivédelmi és a fegyveres bemutatókat, a kutyás és harcászati bemutatókat. Emellett igazi különlegességnek számít a május 13-ra tervezett fegyverforgató show.

A képen egy katona látható kutyával
Napközben katonai bemutatókkal készülnek a szervezők (Fotó: 123rf.com)

Ludovika Szabadegyetem

A programok közül nem maradhatnak ki a szakmai előadások sem. Híres hazai és nemzetközi előadók készülnek előadásaikkal az érdeklődők számára. Egyszerre hat sátorban zajlanak majd az átlagosan 50 perces, érdekesebbnél érdekesebb előadások és beszélgetések különböző témakörökben. A fesztivál területén az Állam és EU sátorban, a Fenntartható Fejlődés sátorban, a Honvédelem és haderő sátorban, a Nemzetközi biztonság és védelempolitikai sátorban, a Plenáris sátorban és a Rendészettudományi sátorban lesznek elérhetők a 75 hazai és nemzetközi előadó által tartott tematikus előadások.

Ha szeretnéd megismerni a Ludovika Fesztivál pontos programját, akkor látogass el a weboldalukra, amelyet itt találhatsz meg!

Nemrég beszámoltunk a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola felújításáról. Ezt a cikket itt olvashatod el.

A szerzőről:

Kisanyik Tímea
Újságíró-szerkesztő. Sokéves szakképzési területen szerzett munkatapasztalattal rendelkezik, korábban a feladatai közé tartozott a szakmák népszerűsítése. Újságíróként elhivatottan támogatja azt a célt, hogy a szakképzéshez és a felnőttképzéshez kapcsolódó információk minél több emberhez jussanak el. Szereti a sikertörténeteket, amelyek inspirálóak mások számára, a jövő oktatásához tartozó – akár digitális – fejlesztéseket, amelyek könnyebbé tehetik a munkavégzést. Figyelemmel kíséri a magyar és nemzetközi trendeket, valamint a szakmai versenyeket, rendezvényeket.

Promó

Promó