Bemutatkoztak a 2025-ös Országtorta döntősei

Szerző: | 2025. április. 11. | Fősodor

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 19. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt, ahol a hazai cukrászok minden évben valami újat, valami rendhagyót tesznek le az édesszájúak asztalára. A 2025-ös Országtorta verseny különlegessége, hogy a torták a 140 éve született Dobos torta előtt tisztelegnek – természetesen modern csavarral.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a „Magyarország Tortája” versenyt, amely mára nemcsak a cukrász szakma, de az édesszájú közönség egyik legjobban várt eseménye lett. A 2025. évi Országtorta versenyt a „Dobostorta 140” témakörben írta ki az Ipartestület. A győztes tortákat augusztus 20-tól lehet majd megkóstolni országszerte a kijelölt cukrászdákban.

A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagok felhasználása mellett,  az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni:
  • Kárpát-medencében őshonos fűszerek – így például a kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor
  • Hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok, mint például a barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, vagy a kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka
  • Őshonos magyar gyümölcsök például berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva

A versenyre idén is az ország minden szegletéből érkeztek nevezések, a résztvevők összesen 34 tortával indultak, akik rendkívül kreatív és izgalmas alkotásokat vonultattak fel. A cukrászok szinte a teljes őshonos magyar gyümölcskínálatot felhasználták, a birs, som és homoktövis mellett különösen népszerűnek bizonyult a meggy és a kajszibarack.

A fűszerezés terén is merészen kísérleteztek a versenyzők, leggyakrabban a zsálya és a kakukkfű került a tortákba. A magyar borok közül többek között aszú, furmint, kéknyelű és hárslevelű is szerepelt az alkotásokban, de a legnagyobb hatást a kadarka gyakorolta a versenytortákra. Emellett a gyümölcspálinkák is több édességben megjelentek ízesítő elemként.

Hat döntős torta versenyez az Országtorta 2025 koronáért

A klasszikus ízek újragondolása idén is lenyűgözte a zsűrit. A döntőbe került hat torta nemcsak látványos, de ízvilágukban is különleges:

  • Aranykörte – Kocsis Réka (Székesfehérvár, Krém Cukrászda)
  • Aranyliget – Papp Dániel (Makó, Papp Cukrászda)
  • DCJ stílusgyakorlat – Balogh László és Kis Roland (Gyula, Kézműves Cukrászda)
  • Fürtös menyecske – Rosta Sándor és Rábai Anita (Hévíz, Mozart Cukrászda)
  • Napsugár – Novák Ádám és Haller-Dovalovszki Barbara (Szeged, REÖK Kézműves Cukrászda)
  • Vadszüreti csábítás – Füredi Krisztián (Tápiószecső, Hisztéria Cukrászda)

Cukormentesen is lehet édes a siker

A „Magyarország Cukormentes Tortája” versenyben az egészségtudatosságé a főszerep. Ezek a torták nemcsak finomak, de a diabéteszesek és egészségtudatos fogyasztók is nyugodt szívvel megkóstolhatják. 

A cukormentes országtorta döntősei:

  • Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó)​
  • Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor (Promenád Kávéház, Balatongyörök)​
  • Álmodozó – Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác)​
  • CseppharmatLakatos Pál és Bicsérdi Viktória (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)​
  • Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor és Kovács János (Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)​

 Az Országtorták receptjeit az aktuális évben csak az Ipartestület tagjai számára biztosítják, akik a tortát majd 2025. augusztus 20-tól árusíthatják.

Az Országtorta verseny részleteiről és a döntős tortákról további információkat a Magyar Cukrász Ipartestület hivatalos oldalán találhatnak: www.cukraszat.net

+1 szelet extra: Guinness-rekorddal ünnepelték a Dobos tortát!

És ha már Dobos torta… tudtad, hogy nemrég egy 112 méteres változat is készült belőle? A SzakmátSzerzek beszámolója szerint több mint 150 cukrásztanuló és szakember dolgozott együtt ezen az elképesztő kihíváson, amellyel új Guinness-rekordot állítottak fel.

A rekordkísérlet nemcsak látványos, de jótékony célt is szolgált – a torta egy részét rászorulóknak adományozták, és a cukrász szakma népszerűsítését is szolgálta.

Egy dokumentumfilm is készül az eseményről, amely méltó tisztelgés Dobos C. József öröksége előtt, és bemutatja, miért is érdemes ma cukrász szakmát választani.

Olvasd el a teljes beszámolót itt:  112 méteres Dobos torta: Guinness-rekord a magyar cukrászatban

112 méteres Dobos torta: új Guinness-rekord

A szerzőről:

Oláh Erika
Széleskörű tapasztalatot szerzett a hazai oktatási rendszer működéséről. Részt vett az oktatás, a szakképzés területeinek fejlesztésében. Kiemelten fontosnak tartja a továbbképzéseket, a gyermekkori fejlesztéseket, a készségek fejlesztését. Elhivatott abban, hogy az oktatásban résztvevők olyan gyakorlati tudást szerezzenek, amelyet a mindennapi tevékenységeik során alkalmazni tudnak. Mottója: Közös jövőnk alapja a ma gyermekeinek fejlesztése.

Promó

Promó

Kövess minket